Projektledare Ingela Lekfalk tycker att det handlar mycket om de attityder som finns i samhället.
- Vi vill förmedla ett öppnare och tolerantare synsätt bland ungdomarna, menar hon.
För henne är det viktigt att försöka stävja utanförskap. Förra året var hon med och startade projektet och då arrangerades en teaterföreställning i samma tema.
- Egentligen vill jag inte kalla det här ett projekt för tanken är att det inte ska ha ett slut. Förhoppningen är ju att det här kommer leva vidare efteråt, säger hon.
Öppenhet
Alla länets skolor har blivit inbjudna och fyra har tackat ja. Den 11 och 12 april ska ungdomarna filma, fota, lära sig göra musik och jobba i bildverkstaden. Ingela Lekfalk har knutit nio kulturarbetare till projektet för att handleda ungdomarna.
Jan-Olov Madeleine Ågren, konsulent vid Röda Korsets byrå mot diskriminering, ska diskutera vikten av öppenhet med ungdomarna.
- Vi vill lägga fokus på åskådarens roll vid mobbning och utfrysning, hur vi agerar. Vi måste börja fundera på vårt eget ansvar och varför vi gör som vi gör, säger hon.
Utställning
Fotograf Anders Alm ska hjälpa ungdomarna att ta bilder till det som senare ska presenteras i en utställning. Allt som sker under de två dagarna kommer också dokumenteras i film med hjälp av Ulf Boström.
- Det handlar om attityder. Alla är vi ansvariga för våra handlingar och det är viktigt hur vi tänker och vad vi förmedlar. Inte bara mot invandrare. Det handlar om öppenhet mot alla, menar filmanimatören Mitra Sohrabian.
- Vi måste bli mer upplysta. Flera av de här ungdomarna är de som kommer rösta vid nästa val, säger Ingela Lekfalk.
- Vi vill krossa den gängse normen, slår Jan-Olov Madeleine Ågren fast.