Krönika: En ledare utöver det vanliga

Mats Ehnbom delade ut ledarpris under veckan. I sin lördagskrönika berättar han om Erik Lindbäck, som står för ett ledarskap som räcker långt.

l Erik Lindbäck Foto: Roland S Lundström

l Erik Lindbäck Foto: Roland S Lundström

Foto: Roland S Lundström

LULEÅ2008-02-16 01:45

Erik Lindbäck, 62, och hans företag Lindbäcks bygg är något av motsatsen till kortsiktiga vinstintressen. Han har jobbat i familjeföretaget i hela sitt yrkesliv tillsammans med brodern Gösta. Hela tiden med trä som ett viktigt material och byggande i olika former som uppdrag. Alltid omtyckt av personalen för sitt personliga och lyssnande ledarskap. Alltid öppen för nya idéer och samarbeten. Aldrig fast i de låsningar som kan uppstå i en mogen bransch.

Att bygga trähus är kanske inte den verksamhet som så många förknippar med innovationer och nytänkande. Det är traditionellt en bransch med vissa givna förutsättningar och många "gamla" sanningar. Men Lindbäcks bygg har visat att innovationernas tid när det gäller konstruktionen av trähus inte alls är förbi.

I veckan fick jag utföra ett av mina lyxuppdrag som tidningschef. Att få dela ut priser till norrbottningar som gjort något utöver det vanliga är verkligen en förmån, inte minst av rent egoistiska skäl. Det är alltid lika intressant och lärorikt att träffa och samtala med begåvade personer. I december delade jag ut läsarnas pris Årets norrbottning till skidfenomenet Charlotte Kalla och i tisdags var det dags för nästa fina utmärkelse att överlämnas - Kuriren-priset till Årets ledare 2007. Det blev en mycket trevlig och inspirerande ceremoni med en av Norrbottens mest uthålliga och framgångsrika företagare - Erik Lindbäck, VD för Lindbäcks bygg i Piteå.

Årets ledare har delats ut av Kurirens näringslivsredaktion sedan 2001. Syftet har varit att lyfta fram goda norrbottniska ledarförebilder som under lång tid visat prov på exceptionella ledaregenskaper. Till vår hjälp har vi alla år haft en jury sammansatt av personer med stor kunskap om gott ledarskap. I år var första gången jag själv deltog i juryarbetet och jag var uppriktigt imponerad av den diskussion som till slut ledde fram till att Erik Lindbäck utsågs. Trots andra mycket kvalificerade kandidater blev det till slut en mycket värdig vinnare. 1994 började företaget bygga trähus på höjden. Byggnormen hade ändrats och Erik Lindbäck berättar att företaget ville prova på att bygga på höjden när de nya studentbostäderna skulle uppföras på Porsön i Luleå. Efter en prövotid blev metoden en succé och bara på Porsön har Lindbäcks snart byggt 700 lägenheter. Även Mälardalen är en stor marknad för de högbyggda trähusen. Lindbäcks har tack i dag vuxit till 140 anställda och en omsättning på 400 miljoner. Utvecklingen kan företaget tacka specialiseringen mot höghusen i trä för. Jag fascineras storligen av innovatörer som efter decennier av att ha utfört en process på samma sätt plötsligt ställer sig frågan: Varför kan vi inte göra så här i stället? Erik Lindbäck ställde sig frågan, beslöt att satsa på att utveckla byggtekniken och var dessutom så klok så att han tog hjälp av Luleå tekniska universitet i utvecklingsprocessen. Kombinationen av gamla byggtraditioner, hantverksmässig "know-how" och sunt förnuft å ena sidan och innovationstänkande, forskningsstöd och modernt, lyssnande ledarskap å andra sidan är inget dumt framgångsrecept. Efter prisutdelningen fick jag möjlighet till ett samtal med Erik Lindbäck över en kopp kaffe och en tårtbit. Då visade det sig att det inte enbart var avancerad universitetsforskning som låg bakom den teknik som möjliggjort höga hus i trä. En av de avgörande stabilitetslösningarna för att kunna bygga på höjden kom till under ett av Erik Lindbäcks besök på en liten verkstad i en by söder om Piteå. På några minuter svetsade en av verkstadens medarbetare ihop en lösning som förvånade alla. "På universitetet trodde de inte det var sant", berättar Erik Lindbäck och skrattar gott åt minnet. Ibland är den enkla lösningen den mest geniala. Trevlig helg!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om