Krokodilburgare till lunch?

Det ligger en doft av mat över Luleås Storgata. I dagarna finns den internationella turnerande marknaden Geraud i stan med ett lockande utbud.

Matmarknad

Matmarknad

Foto: Roland S Lundström

Luleå2013-09-04 12:26

Hos producenter från 15 länder kan man shoppa krokodilburgare och få beslutsångest över 120 sorters engelsk fudge. Det är första gången den prisbelönta tunén är här i norr.

– Jag besökte Luleå i februari för att berätta om marknaden och det fanns stort intresse hos kommunen, konstaterar marknadsgeneralen på plats i Luleå, Francois-Xavier Mauraisin.

Han berättar att marknaden är en gigantisk organisation som kom till 1889 och i dag omfattar en rad länder. Till exempel i Frankrike besöks årligen 300 städer.

– Geraud samlar familjeföretag, berättar han och visar runt på marknaden i Luleå. Det ena marknadsståndet överdådigare än det andra. Det italienska är 16 meter långt och fullt av godsaker som cannelloni och parmesan grand de luxe.

I ett annat stånd blänker smycken och bijouterier med det världsberömda italienska Muranoglaset. Margit Spoolder från Holland säljer ost, bland annat en hela sex år lagrad hårdost. Franske Christophe Brachais lockar med korvar, serranoskinka, och det inte bara gott ut, det är vackert och lokaltillverkat.

Kungligt gott

Hos tysk/engelska paret Claus och Susi Stöttwig är det svårt att inte tappa hakan över ett överdåd med godiskola/fudge i 120 sorter i alla jordens färger. Claus skär smakprover som smälter i munnen.

– Vi har kamperat ihop i 34 år och reser runt med våran fudge och vi säljer varenda smula, berättar Claus och Susi som även är "kungliga hovleverantörer" hemma i Manchester.

–Ja vi gör en fudge som drottning Elisabeth älskar, säger Claus och visar sorten på det gigantiska marknadsbordet.

Sorten innehåller chokladtryffel och rosépeppar och heter förstår Queen Elisabeth.

Kostar, men smakar

Marknadens varor  är exklusiva och flera har fått fina utmärkelser. Men smakar det så kostar det också förstås. Men dyrt? Mjää, det tycker inte marknadsgeneralen.

– Man kan äta lite mindre och få mycket kvalité och det verkar som folk är intresserade av kvalité, säger Mauraisin som tycker det känns väldigt trevligt att vara i Luleå.

Han ser gärna att besöket blir en tradition. På lördag är sista dagen och därefter reser gänget till Skellefteå och vidare söderut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om