Hans restaurang Hemmagastronomi har vildlax på menyn från midsommar till mitten av augusti. Men nu växer oron för om den kommer finnas kvar i framtiden.
– Det är en kvalitetsprodukt som vi kockar vill jobba med och servera till våra gäster. Vi vill inte köpa norsk, odlad lax som färgar och är sladdrig, säger Simon Laiti.
– Vi har en nära relation med kustfiskare, vi köper direkt från båten när den lägger till i Norra hamn och nu hör vi att det inte finns lax. Det är jätteoroande. Kustfiskare har försökt vända sig till regeringen och Hav (Havs- och vattenmnydigheten, reds.anm), att vi måste göra något åt det här.
I ett inlägg på DN Debatt den 6 september går 36 stjärnkockar och krögare ihop, däribland Laiti, och kräver åtgärder för att vildlaxen och fisket. De skriver bland annat att Hav misslyckats med förvaltningen av laxbeståndet.
De anser också att laxens livsmiljöer måste skyddas, att det storskaliga fisket i Östersjön där fisk blir fiskmjöl och foder i fiskodlingar måste upphöra samt att säl och skarv som utgör ett hot mot laxstammen måste minskas.
– Om det här fortsätter kommer vi inte ha någon lax.
Vad har ni fått för reaktioner på inlägget?
– Ja, jag har fått glada hejarop, dels från fiskare längs kusten. Vi känner många och har en nära dialog med dem i och med att vi köper vildlax, siklöja och löjrom, säger Simon Laiti som nu hoppas att regeringen och myndigheter ska ha en dialog med kustfiskare.
– De är ute i verkligheten, de är de som har expertisen och det är deras levebröd. Annars kommer vi inte ha några kustfiskare.
Hur har det gått i sommar, har ni haft vildlax på menyn?
– Det har vi kunnat ha, men vi har sett att det är svårt. Vi får inte lika mycket. Det är oroväckande. Det hör man uppåt Torne älv också, det kommer varningsflaggor och det här måste man agera på. Annars kommer vi inte ha den nyttiga laxen kvar.
När han var barn "fanns det hur mycket lax som helst i Torne älv", berättar han.
– Nu kan sportfiskarna stå och kasta i flera timmar, eller dagar. Som yrkesman och som kock vill jag jobba med vildlaxen. Den är fast, fin och har en bra fetthalt. Det är en fantastisk produkt. Det är oroande om vi inte kan få tag på den och servera till våra gäster, säger Simon Laiti.