Krogprofil tar strid för vildlaxen: "Det här måste man agera på"

Debatten om vildlaxens överlevnad har nått restaurangbranschen. Krögaren Simon Laiti i Luleå har tillsammans med andra stjärnkockar skrivit ett inlägg på DN Debatt där de kräver åtgärder. "Vi ser att vildlaxen försvinner", säger han.

"Stoppa, pausa det gigantiska rovfisket som sker i Östersjön, reglera sälbeståndet och återbygg lekplatser för laxen", säger Simon Laiti som är orolig för framtiden för vildlaxen. Han vill gärna ha den på menyn i sin restaurang och beskriver den som en kvalitetsprodukt.

"Stoppa, pausa det gigantiska rovfisket som sker i Östersjön, reglera sälbeståndet och återbygg lekplatser för laxen", säger Simon Laiti som är orolig för framtiden för vildlaxen. Han vill gärna ha den på menyn i sin restaurang och beskriver den som en kvalitetsprodukt.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Luleå2024-09-13 11:39

Nyheten i korthet

  • Krögaren Simon Laiti i Luleå tar strid för vildlaxen och kräver åtgärder för dess överlevnad, tillsammans med andra stjärnkockar i ett debattinlägg.
  • Laiti uttrycker oro över vildlaxens framtid och menar att det är en kvalitetsprodukt som restaurangbranschen vill arbeta med. Han hoppas på dialog mellan regeringen och kustfiskare för att adressera problemet.

Hans restaurang Hemmagastronomi har vildlax på menyn från midsommar till mitten av augusti. Men nu växer oron för om den kommer finnas kvar i framtiden.

– Det är en kvalitetsprodukt som vi kockar vill jobba med och servera till våra gäster. Vi vill inte köpa norsk, odlad lax som färgar och är sladdrig, säger Simon Laiti.

– Vi har en nära relation med kustfiskare, vi köper direkt från båten när den lägger till i Norra hamn och nu hör vi att det inte finns lax. Det är jätteoroande. Kustfiskare har försökt vända sig till regeringen och Hav (Havs- och vattenmnydigheten, reds.anm), att vi måste göra något åt det här.

I ett inlägg på DN Debatt den 6 september går 36 stjärnkockar och krögare ihop, däribland Laiti, och kräver åtgärder för att vildlaxen och fisket. De skriver bland annat att Hav misslyckats med förvaltningen av laxbeståndet.

undefined
Kockarna anser att lekplatser för laxen i utbyggda älvar ska återbyggas, så att den kan leka i lugn och ro.

De anser också att laxens livsmiljöer måste skyddas, att det storskaliga fisket i Östersjön där fisk blir fiskmjöl och foder i fiskodlingar måste upphöra samt att säl och skarv som utgör ett hot mot laxstammen måste minskas.

– Om det här fortsätter kommer vi inte ha någon lax.

Vad har ni fått för reaktioner på inlägget?

– Ja, jag har fått glada hejarop, dels från fiskare längs kusten. Vi känner många och har en nära dialog med dem i och med att vi köper vildlax, siklöja och löjrom, säger Simon Laiti som nu hoppas att regeringen och myndigheter ska ha en dialog med kustfiskare.

– De är ute i verkligheten, de är de som har expertisen och det är deras levebröd. Annars kommer vi inte ha några kustfiskare.

Hur har det gått i sommar, har ni haft vildlax på menyn?

– Det har vi kunnat ha, men vi har sett att det är svårt. Vi får inte lika mycket. Det är oroväckande. Det hör man uppåt Torne älv också, det kommer varningsflaggor och det här måste man agera på. Annars kommer vi inte ha den nyttiga laxen kvar.

När han var barn "fanns det hur mycket lax som helst i Torne älv", berättar han.

– Nu kan sportfiskarna stå och kasta i flera timmar, eller dagar. Som yrkesman och som kock vill jag jobba med vildlaxen. Den är fast, fin och har en bra fetthalt. Det är en fantastisk produkt. Det är oroande om vi inte kan få tag på den och servera till våra gäster, säger Simon Laiti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!