I januari, mitt under coronapandemin, öppnade Solima Larsson sin andra restaurang i Luleå – Café Paus. Då var hon optimistisk och trodde på framtiden för restaurangen trots pandemin, men nu efter att ha haft den stängd i en månad på grund av att hon inte hittar kompetent personal så har hon bestämt sig för att stänga den för gott.
– Jag har haft nio intervjuer men ingen passade. Flera av dem vill inte jobba heltid och andra har ingen erfarenhet av restaurangbranschen, säger Solima Larsson.
Att det efter pandemin råder brist på kompetent personal har flera krögare vittnat om. Nyligen lades nyöppnade Kockens och Company på Storgatan på is då personalbristen blivit akut.
De är de yrkeskategorier som kräver lite mer utbildning är svårast att hitta. Det är bartenders med arbetslivserfarenhet, kockar, hovmästare, sommelierer.
– De som har restaurangerfarenhet kräver hög lön direkt, men vi som arbetsgivare kan inte bara anställa dem utan att veta om de passar att anställa. Man måste kunna lita på dem till hundra procent, men det fungerade inte och hon slutade jobbet. Nu är jag jätterädd att anställa någon där jag får liknande problem för det drabbar mitt företag, säger Solima Larsson.
Solima Larsson har i dagarna förhandlat med en ny aktör om ett övertagande av lokalerna. Om värden godkänner detta så kommer en ny restaurang att öppna i Café Paus gamla lokaler.