Varje år tar Skolverket fram ett planeringsunderlag till landets kommuner. Rapporten är tänkt att utgöra ett underlag till beslut om lärarbemanning och antalet utbildningsplatser.
Nu föreslår Skolverket en minskning av antalet platser inom restaurang- och livsmedelsprogrammen både i gymnasiet och inom vuxenutbildningen. Bedömningen sägs vara baserad på att få elever får jobb efter avslutad utbildning.
I samma rapport avråds Luleå kommun från en utökning av antalet platser på hotell och turismprogrammet.
Planeringsunderlaget för Norrbotten döms ut av bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita, som betecknar rapporten som "oroväckande". Visita pekar ut besöksnäringen som en bransch i ständig tillväxt och förändring.
Petter Nyberg tillhör ägarkonstellationen bakom restaurangen CG och CG Bar i Luleå. Han ställer sig frågande till underlaget till Skolverkets analys.
– När jag pratar med mina kollegor ser vi snarare en fortsatt stark efterfrågan på arbetskraft. I dag består en stor del av våra anställda på CG av före detta elever från restaurang- och livsmedelslinjen i Luleå. Vi anser att utbildningen håller en väldigt hög nivå.
Han ser dessutom optimistiskt på branschens framtid.
– Om man tänker på de investeringar som ska göras häruppe i Norrbotten så kommer det att medföra ringar på vattnet. Det blir fler som flyttar hit, vilket skapar en ökad efterfrågan på nöje och restauranger, betonar Petter Nyberg.
Luleås kommuns gymnasiechef Eva Lindbäck har tagit del av Skolverkets rekommendationer, men kommer att föreslå raka motsatsen när frågan hamnar på kommunalpolitikernas bord i nästa vecka.
– Vi väger alltid in fler aspekter när vi föreslår antal platser per program. Tack vare våra goda kontakter inom näringslivet har vi en bra inblick i branschen. Vår utbildning får högt betyg. Det kan till och med vara svårt att hålla kvar våra elever studietiden ut när de har så lätt att få jobb, understryker Eva Lindbäck.
I nästa vecka föreslår skolförvaltningen att antalet platser inom Hotell och turismprogrammet utökas med tre till totalt 27 förstaårselever, medan restaurang- och livsmedelsprogrammet föreslås ligga i samma nivå som förra året – det vill säga 32 förstaårselever (varav två platser för elever som inte är helt behöriga).
– Det handlar om två populära gymnasieprogram som har ett högt söktryck, konstaterar Eva Lindbäck.