I vår enkät med samtliga krögare i centrala Luleå ställde vi en fråga om hur bra Luleåborna är på att lämna dricks. Några av restaurangerna är av den typ som inte förväntar sig dricks alls och som dessutom har en betallösning, exempelvis via app och kontantlöst, vilket inte uppmuntrar till dricks.
Råvara och Pinchos, exempelvis.
– Vi har inte fått dricks en enda gång under de senaste tio åren. Vi tar betalt för vad maten kostar, säger Anders Hellman, ägare till Råvara.
– På Pinchos är gästerna dåliga på att dricksa, vilket man kan förstå med tanke på att det är självservering. Vi får dricks ibland, men inte alls i samma utsträckning som Hemmagastronomi, till exempel, säger Marie Enbom, Pinchos i Luleå.
Men hos de flesta restauranger är dricks ändå en faktor. Nyss nämnda Hemmagastronomi exempelvis.
– Vi ser att Luleåborna uppskattar bra service och god vällagad mat och då dricksar man gärna, säger Simon Laiti, ägare till Hemmagastronomi.
Även Taverna Gusto upplever att det trillar in en del.
– Luleå har blivit mycket bättre. Gör man ett bra jobb så får man ofta dricks. Det är ett slags kvitto på att gästen känner sig nöjd, säger Jocke Olausson på Taverna Gusto.
Ja, i vår enkät finns det några krögare som tycker att det lämnas hyggligt med dricks men den dominerande bilden är att det är ganska påvert överlag.
– Om jag säger så här, i Luleå kan en kund vänta två minuter för att få en krona tillbaka, säger Lisa Liu Wanhua, ägare till Kazoku, Izakaya och Pub´n´more lite skämtsamt.
– Ja, men det är inte som det är på kontinenten i alla fall (skratt). Utländska turister ger ofta mer än Luleåborna, säger Mehmet Tekin som äger Café Metropol och Restaurang Corsica.
Fredrik Sidevärn, Bistron och Bryggan, om Luleåborna är bra på att dricksa:
– Det lämnar jag över till någon annan att bedöma, men en sak vet jag – Luleåborna är betydligt bättre än bodensarna i alla fall!
Ja, det verkar finnas en del skillnader i norrbottningarnas generositet. Aref Abdollahzadeh, ägare till Panelen i Luleå, Piteå och Boden, tycker att Luleåborna är "bäst i klassen" och dricksar ganska bra.
– Generellt tycker jag det. Det är från stad till stad också. Luleåbor är bättre än...nä, nu ska jag inte säga något mer (skratt). Men Luleåborna är duktiga på det, säger han.
Hur ska man då som gäst resonera kring dricks? Etikettdoktorn och föreläsaren Mats Danielsson har på sin hemsida lämnat några tips.
1. Om du ska lämna väldigt lite i dricks, då är det bättre att avstå.
2. I Sverige är 5-10 procent ett bra riktmärke och det gäller större delen av Europa.
3. Om du vill uttrycka ditt missnöje genom att inte ge dricks, försök att vara diskret.
Fredrik Sidevärn är inne på samma spår som i punkt ett.
– Man behöver inte dricksa om man inte vill eller kan. Som tur är så har ju de flesta i vår bransch löner som man kan leva av, till skillnad från andra länder. Men om man ska dricksa så ska man göra det på ett sätt som signalerar att du uppskattat besöket. Att avrunda en nota med några kronor är inte att dricksa, säger han.
Olivia Holstad, Friends Fika & Food:
– Man behöver absolut inte dricksa i Luleå. Men som restaurangarbetare själv tycker jag väl lite att det hör till. Är man nöjd med servicen samt maten och drinkarna man har fått så är det väl trevligt att kunna visa uppskattning till personalen som har jobbat hårt för att ge mig den bästa upplevelsen, säger hon.