Krögaren: "Viktigt att veta var köttet kommer ifrån"

Hemmagastronomi är en av restaurangerna som enbart satsar på Svenskt och lokalproducerat kött. "För oss är det viktigt att veta exakt vilken gård köttet kommer från", säger krögaren Simon Laiti.

I Hemmagastronomis köttskåp hänger bara lokalt kött.

I Hemmagastronomis köttskåp hänger bara lokalt kött.

Foto: Ellen Jakobsson

Luleå2018-09-21 18:51

Sveriges konsumenters granskning av några av Luleås lunchrestauranger visade att knappt någon restaurang hade skriftlig information i lokalen om köttets ursprung. På Hemmagastronomi får gästerna veta var köttet kommer från när maten serveras.

– Vi kan inte presentera köttets ursprung i menyn eftersom vi har kött från olika Norrbottensgårdar. Det innebär att fem portioner av en rätt på menyn består av kött från en gård i Kalix medan några andra portioner av samma rätt kanske består av kött från en gård i Tornedalen, säger Simon Laiti.

Har ni någon råvara som ni importerar som hade kunnat vara svenskt?

– Vi importerar kryddblandningar och smaksättningar såsom soja exempelvis.

Simon Laiti berättar att han märker att gästerna har en större medvetenhet i dag än tidigare när det kommer till råvaror.

– Jag ser en enorm respons hos våra gäster. Folk vill veta om köttet är svenskt eller lokalt. Vårt kött är ursprungsmärkt, vi vet när köttet är slaktat och vilken bonde det kommer från. Det handlar om respekt för råvaran, vi serverar lokalproducerat kött från gårdar där vi vet att djuren har haft det bra, säger han.

Regeringen planerar att införa obligatorisk ursprungsmärkning av kött på restauranger och i storkök. Det tycker Simon Laiti är positivt.

– Det är jättebra, jag tycker man ska tydliggöra muntligt eller i skrift var maten kommer från. Det är bra att det tillkommer lagar så att vi restauratörer sköter oss, säger han.

Malin Hsiung driver restaurang Goodwill, hon tror det kan vara svårt att ursprungsmärka köttet på menyn i längden, det skulle innebära att restaurangerna blir tvungna att trycka om menyerna i omgångar.

– Kvoten mat sjunker och i vissa perioder är vissa råvaror slut. Ibland kan det vara svårt att få tag på kött och då får vi köpa in det från ett annat land. Jag tror det blir svårt att införa ursprungsmärkning i menyn och få det att fungera och vara korrekt. Jag tror inte alla restauranger skulle trycka om menyerna så ofta som det skulle kräva och då blir det ju falsk angivelse, säger hon.

På restaurang Goodwill får gästerna reda på köttets ursprung om de frågar.

– Det är jätteviktigt att kunna svara på frågan om den kommer. Vissa gäster vill veta köttets ursprung men andra bryr sig inte. Jag har märkt att frågan kommer oftare nu än någonsin tidigare, säger Malin Hsiung.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!