Krögare säger ja till köttmärkning

Branschorganisationen Visita vill införa frivillig köttmärkning på krogarna. Luleåkrögaren Simon Laiti går ett steg längre och efterlyser en skärpt lagstiftning.

Skiljda världar. När det gäller löjrom har vi vant oss att få reda på ursprung, men hur är det med oxfilén? Nu höjs allt fler röster för att restauranger ska ange ursprungsland när det gäller kött.

Skiljda världar. När det gäller löjrom har vi vant oss att få reda på ursprung, men hur är det med oxfilén? Nu höjs allt fler röster för att restauranger ska ange ursprungsland när det gäller kött.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Luleå2016-01-29 17:00

– Jag vet att det är många i krogbranschen som fuskar. Eller jag ska inte säga fuska, men det är många krögare som tar för mycket betalt för kött som inte håller hög kvalitet, säger ägaren till restaurang Hemma Gastronomi.

I affärernas köttdiskar måste numera alla produkter märkas med ursprungsland. Regelverket gäller dock inte på svenska restauranger.

Frågan har varit aktuell förut. Så sent som i december efterfrågade den svenska regeringen ursprungsmärkning av kött även på krogar.

Nu gör Visita, som representerar den svenska besöksnäringen, ett utspel för att få krogbranschen att gemensamt ta fram riktlinjer för hur en sådan information kan utformas.

Förslaget får stöd bland Luleås krögare. Det visar Norrbottens-Kurirens rundringning.

Joakim Olausson, kökschef och delägare på Tapas de Papá, anser att det är en bra idé. Han granskar alltid ursprungsland innan inköp av kött.

På restaurangen serveras dock inte svenskt kött. Köttfärsen kommer från Irland, lammracken från Nya Zeeland och högreven från Tyskland.

– För vår del handlar det om en prisfråga. Vi väljer svenskt kött om vi får tag i det till ett bra pris och av samma kvalitet.

Köttets ursprungsland står i dag inte på restaurangens menyer.

– Det borde den kanske göra, men vi brukar alltid berätta när vi får frågor i restaurangen.

Kerstin Enbuske driver lunchrestaurangen Köksverket och är också positiv till köttmärkning.

– Det händer väldigt sällan att någon undrar var köttet kommer ifrån, men vi svarar alltid. En krögare måste ju veta vad man serverar. Jag tror inte att frågan engagerar våra matgäster. För de flesta är priset det viktiga. Om det bara kostar 90 kronor så bryr de flesta sig inte om varifrån köttet kommer.

Var kommer köttet som serveras på Köksverket?

– Från Cervera. Jag vet inte från vilket land. Det är inte jag som sköter inköpen.

Simon Laiti vill av rättviseskäl se en skarpare lagstiftning.

– Som konsument i mataffären kan du göra ett aktivt val. Du kan välja en oxfilé från Brasilien för 159 kronor eller från Sverige för 395 kronor. Själv kontrollerar jag alltid ursprungslandet. Samma regler borde gälla på en restaurang.

Hur gör ni på Hemma Gastronomi?

– Det står inte bara ursprungsland i menyn utan till och med namnet på köttbonden. Det beslutet togs när vi övergick till att servera enbart svenskt kött.

Köttig fakta

2014 åt svenskarna i genomsnitt 87,5 kg kött, vilket var en liten minskning jämfört med rekordåret 2013. I Sverige äter vi mer nötkött än EU-genomsnittet, men mindre gris-, fågel- eller lammkött.

Våren 2014 inträffade ett trendbrott. För första gången på 20 år ökade konsumtionen av svenskt nötkött.

Källa: Jordbruksverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om