Krögare får skadestånd?

Ett stort antal personer dömda för ekonomisk brottslighet har väntat på domen från Högsta domstolen som meddelas i dag.Johan Isaksson är en av dem.- Det blir oerhört intressant, säger krogkungens advokat, Jörgen Frisk.

KAN FÅ RESNING. Johan Isaksson, krogkung i Luleå, är en av dem som kan få skadestånd efter att han bestraffats dubbelt.

KAN FÅ RESNING. Johan Isaksson, krogkung i Luleå, är en av dem som kan få skadestånd efter att han bestraffats dubbelt.

Foto: Eija Dunder

Luleå2013-07-16 06:59

Det är ett vägledande beslut i Högsta domstolen den 11 juni i år som har rört om i den juridiska grytan i Sverige. Beslutet är en anpassning till EU-lagstiftningen.
Tidigare har personer som undanhållit den svenska staten skatt tvingats betala ett skattetillägg på 40 procent av den skatt man undandragit.
Därefter har den rättsliga processen ofta startat med många gånger långa fängelsestraff som följd.
Från och med i juni gäller följanden: en person som fått betala ett skattetillägg får inte utredas eller dömas för skattebrott.
En praxis som prövas i och med dagens dom mot en 50-årig som dömts till ett års fängelse för skattebrott.
Jörgen Frisk berättar att han och Johan Isaksson, som också har avtjänat ett ettårigt straff för bland annat skattebrott, har inväntat domen innan ett beslut tas om ett resningsförfarande.
– Det kommer att ha stor betydelse för hur stora belopp som staten drabbas av i skadestånd. Det kan bli gigantiska belopp, säger Jörgen Frisk.
Eftersom kravet på ett skattetillägg nästan alltid kommer först i processen tror den Skellefteåbaserade advokaten att det i stort kommer att handla om skadestånd för tiden i fängelse. I dag betalas 1.000 kronor per dag till den person som suttit felaktigt häktad. Jörgen Frisk tror att beloppet kommer att hamna något lägre eftersom fängelse anses lindrigare.
Förutom denna summa kommer drabbade att kräva skadestånd för förlorad arbetsinkomst.
Dagens dom från Högsta domstolen klargör vad som gäller framöver.
– Då blir det lättare att veta i vilka mål man ska begära skadestånd i eller vilka som är för långt tillbaka i tiden, säger Jörgen Frisk och fortsätter:
– Jag tror att de kommer att vara väldigt pedagogiska i domen för att verkligen beskriva hur de ser på alla tänkbara situationer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om