Kritiska mot flygsatsning

Mångmiljonsatsningen på F 21 bäddar för fler internationella övningar.
- Man väljer att främja militär upprustning när vi istället bör främja freden, säger Anna Ek, ordförande i Svenska freds- och skiljedomsföreningen.

FREDSAKTIVISTER. Nätverket Ofog hör till de skarpaste kritikerna när regeringen bäddar för fler internationella övningar i Norrbotten. Bilden är från en tidigare aktion organiserad av nätverket.

FREDSAKTIVISTER. Nätverket Ofog hör till de skarpaste kritikerna när regeringen bäddar för fler internationella övningar i Norrbotten. Bilden är från en tidigare aktion organiserad av nätverket.

Foto: Roland S Lundström

Luleå2013-06-24 06:00

Regeringen satsar 88 miljoner kronor på flygplatsen i Luleå, vilket Kuriren berättade i fredagstidningen. Närmare bestämt handlar det om att F 21 länge har velat renovera för att kunna ta emot fler och större flygplan.

Enligt flottiljchefen Fredrik Bergman är beslutet avgörande för "utvecklingen av flottiljen som nationellt och internationellt övningscentrum". Även Johan Johansson, M, riksdagsledamot från Norrbotten och suppleant i försvarsutskottet, räknar med ökad militär aktivitet.

- Det här ger oss större möjligheter att öva tillsammans med Nato, sade han till Kuriren förra veckan.

Andra sektorer

Men det som skapar jubel på F 21 väcker motsatta reaktioner i andra läger.

- Försvarsberedningen har i sin senaste rapport konstaterat att Ryssland ser Natos utveckling som ett hot. Genom att bjuda in fler Natoländer skriver också Sverige in sig i den hotbilden. Det är allvarligt och går emot en fredlig utveckling i närområdet, säger Anna Ek.

Hon tycker att regeringen borde lägga pengarna på arbetstillfällen i andra branscher i Norrbotten.

- Problemet är att man väljer att främja militär upprustning när vi istället bör främja freden i vår närhet, säger Anna Ek.

"Globalt perspektiv"

Bland kritikerna finns också nätverket Ofog, känt för aktioner i samband med militära övningar.

- Det är väldigt oroande att vi i Sverige ska bidra till att göra andra länder mer effektiva i sin krigföring. Sverige borde gå i en helt annan riktning och jobba för att förebygga väpnade konflikter. Vårt land har en tradition av att stå upp för mänskliga rättigheter och fred, tyvärr verkar det vara något vi mer och mer lämnar. Jag förstår att man vill ha jobb i regionen, men är det värt det när jobben kan leda till dödande av andra människor? Vi måste titta på vad det bidrar till globalt, säger Martin Smedjeback, fredsaktivist som nyligen avtjänade ett två veckors fängelsestraff för skadegörelse och olaga intrång, efter att i juli 2011 skrivit ”war starts here” med rosa färg inne på F 21:s område.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om