Kommunalrådet Carina Sammeli (S) hade bjudit in företagare och stugägare på Sandön till ett möte i stadshuset för att lyssna till dem.
Hon fick ta emot en störtflod av kritiska synpunkter på hur kommunen men framförallt Luleå hamn inte sköter sig. Många är upprörda och ledsna över att de kommer att bli tvungna att lämna sin skärgårdsidyll på grund av ökat buller från hamnen.
Maria Sundström tillhör gruppen stugägare som inte anses vara "särskilt berörda", då deras fastigheter ligger utanför bullergränserna som satts upp.
Carina Bergdahl har stuga i Bockholmsviken, som ligger utanför bullergränsen som går vid Sandögårdarna. Hon oroas över den sammantagna situationen med buller från en utbyggd hamn, SSAB:s samt LKAB:s utökade verksamheter på Svartön.
– Slår man ihop det här så kommer man att ligga över ekvivalensgränsen. Bullret kommer att vara dygnet runt, 24-7. Ljudet färdas över vattnet, det kommer att låta hela tiden. Det är helheten som man glömt, ansåg Carina Bergdahl.
Luleå hamn har tagit fram modelleringar som visar hur bullret kommer att breda ut sig när hamnen är fullt utbyggd. Ett 50-tal fastigheter på Sandön räknas därför som "särskilt berörda" då bullret kommer att överskrida dagens miljövillkor.
Dessa fastighetsägare får välja mellan två alternativ; antingen löser Luleå hamn in de fastigheter där ägarna vill sälja eller så kompenseras de som vill bo kvar med en del av marknadsvärdet. Vid behov ska bullerdämpade åtgärder göras, exempelvis på fasader och fönster.
Stugägarna är i många fall missnöjda med den värdering som gjorts av deras fastigheter och den grad av kompensation som de erbjudits, 25 procent av marknadsvärdet om man vill bo kvar nämndes av en fastighetsägare. De som vill bli inlösta får marknadsvärdet plus 50 procent. Beskedet från Luleå hamn är att de måste ha bestämt sig till den 1 mars.
Det finns också en oro för den långsiktiga utvecklingen av Sandön, om det blir 50 stugägare färre. Det kan påverka service som sophämtning och plogning av vägar.
– Vi har ingen ambition att lämna Sandön. Det kommer att dyka upp problem hela tiden, som vi kommer att behöva lösa, förklarade Carina Sammeli.
Utbyggnaden av Luleå hamn går inte att flytta på.
– Det är viktigt att vi har en hamn. Den ligger där den ligger och den behöver växa där den är, slog Carina Sammeli fast.
Vilka villkor som ska gälla för hamnens utökade verksamhet, till exempel buller, ska däremot prövas. Luleå hamn har lämnat in en ansökan om nytt tillstånd till miljöprövningsdelegationen i Norrbotten.