Kritiken mot S – på första maj

Arbetarrörelsens högtidsdag – men på Köpmantorget i Luleå vajade inga röda fanor. I stället samlades föräldrar för att kritisera Socialdemokraternas skolpolitik i kommunen.

Kritisk. Catrin Söderlund talade om barn med särskilda behov.

Kritisk. Catrin Söderlund talade om barn med särskilda behov.

Foto: Jonas Andersson

Luleå2017-05-01 16:50

Socialdemokraternas projekt framtidens skola – som bland annat innebär att flera skolor läggs ned – går inte hem hos alla.

Hela kommunen ska leva och lära är en sammanslutning av föräldrar och andra engagerade som inte gillar den politik som förs. I samband med förstamajfirandet ordnade nätverket en manifestation för att försvara kommunens skolor och förskolor.

Arne Nykänen från Sunderbyn har barn i Kläppenskolan vars elever skulle ha flyttats i sommar. Men nu är flytten framskjuten till jul.

– Det blir väldigt forcerat. Många såg på en gång att det inte kändes rimligt och det har vi påtalat, säger Arne Nykänen.

Han tycker att det är viktigt att föräldrar från hela kommunen samlas och protesterar gemensamt.

– Efter att beslutet har fattats känns det väldigt bra att engagemanget håller i sig. Folk ger inte upp, vi vill verkligen att man ska driva en skolpolitik som blir så bra som möjligt.

Anna Widéns barn har fått byta från den nu nedlagda Svartöstadsskolan till Örnnässkolan.

– Barnen får betala priset för det man säger är Luleås framtid. Det är inte rätt att barnen ska stå för notan, säger Anna Widén.

– Man försöker säga att man gör det här för barnens skull, men skulle man göra det skulle man ta en annan hänsyn.

Är det så farligt att dina barn får pendla till Örnäset?

– Nej, det är det inte, men jag vill att skolorna ska finnas där barnen bor.

Catrin Söderlund från Attention – som företräder personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar – tycker att barn med särskilda behov kommer extra mycket i kläm när skolverksamheten effektiviseras.

– Redan i dag får de barnen inte det stöd de behöver. Lärarna förväntas kunna anpassa utbildningen utan att ha nödvändig utbildning och kunskap och med för lite planeringstid och för få kollegor, säger Söderlund.

Hon tror dessutom att besparingen på sikt kan innebära en fördyring. Pedagoger med för tuff arbetsbelastning kan knäckas och barn som inte får nödvändigt stöd kan bli fall för både socialen och kriminalvården i framtiden.

– Det är extrema kostnader, för att inte tala om det mänskliga lidandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om