Kritiken mot ledningen: "Stora problem"

Verksamheter som blöder, svårigheter att hitta personal och en politisk ledning som lägger mer kraft på att jaga kronor och ören än på grunduppdraget att leverera sjukvård till norrbottningarna. Oppositionen är kritisk till delar av regionledningens förslag till strategisk plan.

Glenn Berggård, Anders Öberg och Marianne Sandström kommer samtliga att lägga fram sina partiers egna förslag till strategisk plan.

Glenn Berggård, Anders Öberg och Marianne Sandström kommer samtliga att lägga fram sina partiers egna förslag till strategisk plan.

Foto: Jonas Andersson/Pär Bäckström

Luleå2021-10-05 05:30

I slutet av förra veckan meddelade regionråden Kenneth Backgård (SJVP), Linda Frohm (M) och Nils-Olov Lindfors (C) att satsningar nu ska göras inom en rad områden. Dessa är möjliga att genomföra tack vare det goda ekonomiska läge som regionen befinner sig i efter genomförda omställningar i organisationen. 

Cancervård, tandvård och regional utveckling är områden som prioriteras i majoritetens förslag till strategisk plan för 2022–2024, som läggs fram när regionstyrelsens sammanträder nu på onsdag. 

– Regionen går bra ekonomiskt och till viss del beror det på omställningen. Det finns också stora problem med verksamhetsområden som går minus, till exempel tandvården, säger oppositionsrådet och Sverigedemokraten Marianne Sandström. 

Hon fortsätter:

– Det finns stora hål som behöver fyllas avseende kompetent personal inom hälso- och sjukvården. Vi tycker också att man borde växla upp när det gäller rekryteringsarbetet inom tandvården, för där går utvecklingen åt helt fel håll. 

Vänsterpartisten och oppositionsrådet Glenn Berggård säger att den goda ekonomin inte bara är något positivt, utan även att den visar på problem i hur hälso- och sjukvård bedrivs. 

– Delar av det statsbidrag som har betalats ut med anledning av covid-19 har inte tagits i anspråk, något som gör att regionen efter detta år väntas ha en miljard kronor i sin resultatutjämningsfond. En region som inte har en krona i skuld ska inte ha så mycket pengar i fonden, här måste synen på hur vården ska utvecklas förändras, säger han. 

Han anser att verksamheterna har hållits för hårt under lång tid och inte fått möjlighet att utvecklas. 

– Nu har vi över 100 utlysta tjänster inom regionen, men ingen har koll på varför folk har slutat. I en del fall beror det säkert på förändringar i organisationen. 

Anders Öberg, oppositionsråd för Socialdemokraterna, härleder delar av den goda ekonomin till inställd vård under pandemin, samtidigt som statliga bidrag har täckt covidvård, vaccination och provtagning. 

– I majoritetens förslag finns ingen budget för hur vi ska hantera vårdskulden, där förväntar man sig att den helt ska finansieras med nationella pengar. 

Samtliga oppositionspartier kommer att lägga egna förslag till strategisk plan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!