Kritiken mot coronaersättningen: "Låga nivåer"

Både ris och ros när vårdpersonalen får ersättning efter ett hektiskt år i pandemins spår. Vårdförbundet hyllar politikerna, Kommunal vill ha mer till medlemmarna.

Marianne Engberg, ordförande Kommunal, menar att alla borde inkluderats när den särskilda ersättningen ska delas ut.

Marianne Engberg, ordförande Kommunal, menar att alla borde inkluderats när den särskilda ersättningen ska delas ut.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Luleå2020-12-17 13:49

Personal som arbetat inom covidvården får en särskild ersättning på maximalt 13 000 kronor. Beslutet tas på regionstyrelsen under fredagen.

Marianne Engberg, ordförande Kommunal avdelning Region Norrbotten, säger att hon är glad över ersättningen men att hon önskar att fler fick ta del av den.

– Jag anser att alla på sjukhus och hälsocentraler drar ett jättetungt lass. Personal lånas ut till andra enheter och det saknas ordinarie personal på vårdavdelningarna. Man får i bästa fall en vikarie, som är jätteduktig, men det är skillnad på att jobba med ny personal och de som har rutiner, säger hon.

Hon säger att Kommunal hela tiden sagt att alla behöver ersättning men att det är bra att ett beslut tagits och alla för en gångs skull får lika ersättning oavsett yrkeskategori.

– Det är värdefullt. Jag är glad att se att lokalvårdarna också får ersättning, säger Marianne Engberg.

Hon påpekar att det rör sig om ett ensidigt arbetsgivardokument då facken inte varit med och förhandlat.

– I stort sett tycker jag det är bra men jag önskar att det var ett högre belopp och omfattade alla. Jag tror ändå att många känner att det är bra att man får något men jag tycker det är låga nivåer. Jag kan inte säga ett belopp, bara högre, säger Marianne Engberg.

Regionråd Kenneth Backgård säger att man måste dra en gräns någonstans?

– Jag kvarstår nog att alla är värd en ersättning. Kalla det julklapp eller vad som helt. Covidvården får konsekvenser för varje kotte. Sedan kan jag förstå att de som står i full mundering i flera timmar kanske ska ha lite mer.

Camilla Eriksson Sundberg, ordförande för Vårdförbundet, är positiv till den särskilda ersättningen som hon säger är frukten av ett påverkansarbete över tid.

– Vi har blivit hörsammande genom våra regionråd som jag verkligen vill ge en eloge. Jag vill poängtera att själva fördelningen om vem som får vad är vad arbetsgivaren satt ramarna för och de facto faller vissa utanför ramarna. Men sett till våra yrkesgrupper har de flesta av våra yrkesgrupper, sjuksköterskor och röntgensjuksköterskor och våra osynliga hjältar biomedicinska analytiker fått ersättning, säger hon.

Finns det en grupp som borde fått pengar men inte fått det?

– Ja, de som blir lämnade kvar när kollegorna drar. De drar ett tungt lass, de ska på färre personer bära upp ordinarie verksamhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!