Luleå kommuns revisorer och KPMG konstaterar i en rapport att det finns omfattande brister när det gäller att tillgodose människors behov av särskilda boenden i Luleå kommun. Väntetiderna för att få plats har varit långa under flera år.
- En person som fått beslut om boende enligt LSS fick vänta i genomsnitt 703 dagar 2020, 616 dagar 2022, 639 dagar 2023 och 705 dagar 2024.
- En person som ansökt om plats på vård- och omsorgsboende fick vänta i genomsnitt 84 dagar 2021, 131 dagar 2022, 147 dagar 2023 och 96 dagar 2024.
Revisorernas samlade bedömning är att ledning, styrning och uppföljning på området inte har varit tillfredsställande. Ansvaret för att det inte fungerat läggs på två nämnder och kommunstyrelsen:
- Socialnämnden har det formella ansvaret att tillgodose individernas behov av plats på särskilda boenden.
- Infrastruktur- och servicenämnden har ansvaret för att lösa socialnämndens behov av gruppbostäder, servicebostäder samt vård- och omsorgsboenden.
- Kommunstyrelsen har ansvar för att leda och samordna arbetet mellan nämnderna.
Bristande kommunikation mellan förvaltningarna pekas ut som en av flera orsaker till bostadsbristen. Förvaltningarna och nämnderna har inte varit överens om vad som är en beställning av nya lokaler.
– Det har varit problem med kommunikationen mellan förvaltningarna och nämnderna, att man har haft olika syn på när man har gjort en beställning, säger Ulrika Lundberg (V) som är ordförande för infrastruktur- och servicenämnden.
Tidigare höll dåvarande stadsbyggnadsförvaltningen i investeringsbudgeten. I och med omorganisationen av kommunens förvaltningar flyttades nämndernas investeringsbudgetar över till respektive nämnd, medan ansvaret för att starta byggen ligger kvar på infrastruktur- och serviceförvaltningen.
– Det har funnits en del oklarheter mellan nämnderna. Men det är inte bara vi i socialnämnden som kan bygga utan det ligger ansvar på flera nämnder, både kommunstyrelsen och infrastruktur- och servicenämnden, säger Bodil Wennerbrandt Sevastik (S) som är ordförande för socialnämnden.
– Sedan har det varit brist på projektledare hos oss, som har gjort att man inte har haft tillräckligt mycket resurser att sätta igång och jobba med det här. Olika anledningar som då sammanlagt gör att vi ligger väldigt långt efter i planeringen. Det är ju jättebeklagligt, framförallt för de människor som inte får sitt boende, säger Ulrika Lundberg.
Ulrika Lundberg påpekar att det pågår byggnationer av flera gruppbostäder, i Råneå, på Skurholmen och på Hällbacken.
– Vi hade också planerat för ett boende på Dalbo, men där visade det sig att tomten inte var tillräckligt stor för att rymma boendet, säger hon.
Vad gör ni för att rätta till det här?
– Det är mycket tätare möten nu mellan förvaltningarna, de har möten varannan vecka där de pratar om hur det går med de olika projekten.
– Sedan har vi på ledningsnivå från politiken inrättat ett nytt fastighets- och lokalforum där vi träffas och pratar, så jag tycker kommunikationen har blivit mycket bättre, säger Ulrika Lundberg.
Socialnämndens ordförande Bodil Wennerbrandt Sevastik säger att det är viktigt att socialnämnden får vara mer delaktig i samhällsplaneringen, exempelvis av nya bostadsområden.
– Jag tycker att det är jätteviktigt att det lyfts, för jag tycker inte att vi alltid har varit delaktig i det. Jag upplever att det pågår parallella planeringar. Kronan kan man ta som ett exempel, det är ett bostadsområde för många men det är en arbetsplats för oss, säger Bodil Wennerbrandt Sevastik (S).
De alltför långa väntetiderna för att få plats på ett vård- och omsorgsboende eller en gruppbostad leder till att Luleå kommun döms att betala mångmiljonbelopp i viten till staten.
– Vi följer nu månadsvis tidsplanerna, för att se vad som händer, säger Bodil Wennerbrandt Sevastik.
Kommunalrådet Carina Sammeli har inte så mycket kommentarer, eftersom hon inte läst revisorernas rapport än.
– Väntetiderna har blivit för långa och vi har haft svårt att få fram nya boenden i den takt som behövts, bland annat på grund av oklarheter om ansvarsfördelning mellan olika nämnder. Vi har identifierat det själv senaste året och socialnämnd och infrastruktur- och servicenämnden har jobbat med att snabba upp processerna med nya boenden. Vi får läsa revisorernas rapport och fortsätta förbättra oss utifrån deras förslag, skriver Carina Sammeli (S).