Kritiken: "Fler som faller mellan stolarna"

Att Luleå kommun bröt samarbetet kring stödteamet med Region Norrbotten har fått negativa följder för öppenvården av missbrukare och personer med psykiska problem i Luleå.

Elisabeth Wikman är kritisk till hur öppenvården fungerat sedan stödteamet lades ned.

Elisabeth Wikman är kritisk till hur öppenvården fungerat sedan stödteamet lades ned.

Foto: Jonny Vikström

Luleå2021-07-07 17:00

Det anser Elisabeth Wikman, som tidigare arbetade inom stödteamet inom Luleå kommun.

– Det har blivit fler och yngre personer som befinner sig i svårt missbruk, som brukar allt farligare droger och som snabbt hamnar i destruktivt missbruk och kriminalitet, säger hon.

Elisabeth Wikman är kvar inom liknande verksamhet, men har bytt arbetsgivare till Region Norrbotten.

– Det är stora skillnader mot hur det fungerade tidigare. Inom stödteamet arbetade vi uppsökande och med att bilda nätverk. Det är en effektiv och evidensbaserad metod. Vi kunde snabbt hitta vägar till lösningar och hade även en doktor kopplad till teamet. Det sades från kommunens sida att vi nådde för liten grupp. Men när det gäller att arbeta framgångsrikt med den här målgruppen är det oerhört resurskrävande. Man måste ha möjlighet att ge den tid som behövs. Det är fastslaget i nationella riktlinjer att psykisk ohälsa och missbruk ska behandlas samtidigt.

undefined
Gruppen med personer som har svåra psykiska problem och missbruk har ökat sedan stödteamet lades ned, enligt Elisabeth Wikman.

Elisabeth Wikman fortsätter:

– Nu är det mer revirtänk. Kommunen gör sina saker, regionen sina. Det finns ingen sammanhållen planering. Följden blir att fler personer faller mellan stolarna än tidigare.

Hon känner till kommunens planer på att bygga upp ett förstärkt team i egen regi.

– Det tyder ju på att de insett att det blivit sämre. Men man missar den samverkan som vi hade mellan kommunen och regionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!