Kritik mot sänkning av studiebidraget

Finansminister Borgs sparpaket skapar debatt bland landets studenter. På Luleå tekniska universitet var det också ämnet för dagen.

PÅVERKAN. " Det handlar ju om ganska mycket pengar under en studietid, säger studerande Cecilia Ström. Förslagets innebörd skulle sannolikt få står påverkan på hur unga och även äldre resonerar kring att studera vidare.

PÅVERKAN. " Det handlar ju om ganska mycket pengar under en studietid, säger studerande Cecilia Ström. Förslagets innebörd skulle sannolikt få står påverkan på hur unga och även äldre resonerar kring att studera vidare.

Foto: Per Lundström

Luleå2014-02-21 22:06

Exempelvis höll den socialdemokratiska studentföreningen på fredagen en spontan information om förslaget från regeringen att sänka studiebidraget med 300 kronor och öka lånedelen med 1.000 kronor.

– Man gör det sämre för de redan ekonomiskt svaga och det blir helt fel. Varför ska studenter skuldsätta sig för att betala regeringens skattesänkningar? säger Daniel Smirat, ordförande i studentföreningen Unikum på LTU.

Att studenter i dag får tjäna upp till 14.000 kronor i månaden på arbete under studietiden är ingen tröst, menar Smirat.

Handlar om kvalité

– Studiestödet infördes ju för att studerande inte skulle behöva arbeta. Det handlar om kvalité. Studenten ska kunna fokusera på sina studier.

Att förslaget från regeringen kommer så här under valåret förvånar Smirat.

– Ja, det är konstigt. Jag tror många är negativa till förslaget, säger han.

– Studentföreningen planerar nu en manifestation mot förslaget i samarbete med Miljöpartiets gröna studenter och Ung vänster.

Kuriren träffade också studerande Cecilia Ström, Norsjö, som går sista året på förskollärarlinjen:

– Jag tror förslaget kan få stor påverkan. Som att en del inte väljer att studera vidare. Det här handlar ju om mycket pengar sammantaget under studietiden. Och om det sen inte blir så att skulden avskrivs efter pensionen så spelar det ju en roll för helheten, bedömer Cecilia Ström.

Fakta | Studiemedlen

Förslaget från regeringen innebär att bidragsdelen i studiemedlet sänks med 300 kronor (studiemedlet i dag är på 2.700 kronor i månaden).

Lånedelen i studiemedlet höjs med 1.000 kronor per månad.

Regeringen föreslår också att avskrivningen på lån på grund av låntagarens ålder ska slopas. Det innebär att lån som tas efter år 2015 inte kommer att avskrivas då låntagaren fyller 68 år.

Studenter kan i dag tjäna upp till 14.000 kronor i månaden utan att studiemedlet påverkas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!