Nyligen meddelade kommunalrådet Carina Sammeli (S) och Charlotta Adolfsson som är fackförbundet Kommunals ordförande i Luleå att de inte längre vill stoppa de delade turerna, som innebär jobb morgon och kväll med några timmar ledigt mitt på dagen.
Argumentet är att vissa trivs med att jobba så och att det är de ofrivilliga arbetspassen som ska bort.
– Man ska inte glömma att det finns folk som vill ha delade turer för att gå ut med hunden, åka hem eller gå och träna, säger Bodil Wennerbrandt Sevastik (S).
Thorben Toldshöj, 56, jobbar på hemtjänsten i centrum och han upplever att missnöjet är fortsatt stort. En anställd som inte frivilligt lägger in en delad tur per schemaperiod blir påtvingad en.
– Missnöjet ligger mycket i att man inte får återhämtning, på fyra timmar ska man hinna äta lunch, middag och vila, säger han.
Han är kritisk mot att Socialdemokraterna inte hållit sitt löfte och menar att passen framstår som frivilliga för att medarbetare väljer att själva lägga in när de vill ta sin delade tur.
– Det är inte alls frivilligt.
Skyddsombudet Mikael Willberg håller med.
– Jag tror att enda lösningen är att anställa en till två stycken till per grupp, det hänger på att vården ska få kosta. Det finns säkert de som vill jobba delade turer för att få ledigt mitt på dagen, men de flesta är negativa. Jag har kollegor som bor i Rosvik och Sävast som absolut inte vill ha delade turer, säger han.
Ida Johansson, biträdande socialchef, uppger att man försökt och misslyckats med att få bort de delade turerna i hemtjänsten, men att de kommit såpass långt att man på äldreboendena enbart har delade turer på sommaren.
Bodil Wennerbrandt Sevastiks svarar att det är tråkigt att folk är besvikna, men att frågan om delade turer, enligt Kommunal, inte kommer upp lika ofta längre. En satsning har gjorts på schemastödjare för att fler ska bli nöjda.
– På en del ställen funkar schemat perfekt och på andra gör det inte det och då är tanken att man ska få hjälp att gå igenom schemana så att det blir mer nöjsamhet, säger hon.
Thorben Toldshöj tycker istället att det blivit krångligare än förr, men enligt nämndordföranden går det framåt.
Går det inte att lösa baserat på frivillighet?
– Tyvärr har vi verksamhet dygnet runt året om, och vi har också satsat på rätten till heltid åt alla. Då blir alternativet att anställa fler men på mindre tjänstgöringsgrad, det är inte ett alternativ tycker jag.
Kommunals sektionsordförande Charlotta Adolfsson kommenterar att frågan om de delade turerna är högst aktuell än.
– Det är klart att det är ett misslyckande att man inte har lyckats få bort de ofrivilliga delade turerna och det vet socialförvaltningen om, säger hon.
Hur får man bukt med det?
– Det här är någonting jag tjatar om hela tiden, att de påtvingade delade turerna måste bort. Vi kan inte ha det så att man tvingas jobba och lösningen är egentligen enkel. Vi behöver vara fler skallar på golvet, det är så det ser ut och politiken behöver nationellt skjuta till mer pengar till välfärden, till de som jobbar i hemtjänsten.
Vad har ni för svar på påståendet att det då blir att gå tillbaka till deltidsarbete?
– Heltid som norm i socialförvaltningen i Luleå kommun infördes för så länge sedan så den ursäkten blir man lite trött på.