Ulrika Lundberg (V) kom med idén att kommunpolitikerna skulle äta gröt i stället för julbord. Nu reagerar fler på att bara cheferna får möjligheten att ses och äta.
– Vi brukar få välja om vi vill ha en julklapp eller om vi ville ha julbord men i år kom det en julklapp och det var ju självklart trevligt. Men så som jag har förstått är det en självklarhet för andra ställen i verksamheten att det är en jullunch eller julbord. Då känner man att varför ska det vara olika, säger Heidi Carnudd, sjuksköterska på äldreboendet på Kallkällan.
Stadsbyggnadsnämnden och miljö- och byggnadsnämnden ska gå på julbord på Örnvik medan socialnämnden hade en vanlig lunch och kulturnämnden bara ska dricka glögg och äta pepparkakor. Men för Heide Carnudd är det inte själva lunchen som är det dyrbara i träffarna.
– Majoriteten brukar välja julbord. Det är ett sätt för oss att få träffas och umgås. Vi är så utspridda annars och ses nästan aldrig, säger hon.
Heidi Carnudd tycker att det är orättvist och att det inte ska spela någon roll hur högt upp eller i vilken del av kommunen du jobbar för att gå på julbord.
– De som egentligen kämpar mest inom vård- och omsorgsboendena samt hemtjänsten, varför ska inte de heller få det? Det är lite grann att visa uppskattning från arbetsgivaren.
– Trots att vi är en så liten grupp så är vi Luleå kommuns högsta medicinska kompetens. Man borde värdesätta det för vi verkar ju inte växa på träd.
Efter sommaren har nattpersonalen varit under minimibemanning och det har fattats sjuksköterskor även dagtid, enligt Heidi Carnudd. Den här veckan har hon jobbat både natt och förmiddag de senaste dagarna och är en av fyra sjuksköterskor i hela Luleå kommun nattetid.
– Det är en 24 timmars verksamhet det här det tar ju aldrig slut. Just nu löser man det på egen personal som jobbar extra.
Enligt henne finns inga vikarier och de som kan hoppa in är enstaka pensionärer. Hon säger att sjuksköterskorna inom kommunen har det extra svårt jämförelse med regionens situatuion.
– Vi har inga läkare som går bredvid. Vi har bara en läkare som vi kan ringa till men vi gör mer och svårare bedömningar än vad regionen gör så vi är ganska ensamma i det vi gör. Det finns inget utrymme för misstag.
Även om hon personligen inte bryr sig så mycket om vad som serveras, tycker hon att det är konstigt att vissa nämnder valt att gå på dyra julbord.
– Man har hört att det inte ska köpas onödiga grejer eller dras på onödiga saker men det där julbordet ska de ha.