Kritik mot informationsbrist

Brottsofferjouren i Luleå ser allvarligt på att häktningen hävdes och den 19-årige gärningsmannen släpptes på fri fot - utan att brottsoffret fick något meddelande.
Luleå tingsrätt faxade beskedet på fredagseftermiddagen till häktet, försvarsadvokaten, målsägandebiträdet och åklagaren.
Den som mest behövde veta, 19-åringens exflickvän, blev inte underrättad.

LULEÅ2007-04-17 06:00
Före detta flickvännen, en 18-årig kvinna, är nu mycket orolig. Hon har mått psykiskt dåligt efter knivhugget i ryggen som 19-åringen utdelade men kände sig lugn så länge han satt inlåst och häktad.
Rättegången var avslutad vid lunchtid. 19-åringen hade medgett fortsatt häktning och inte alls protesterat. Tingsrätten meddelade först att han skulle stanna kvar i häktet tills domen meddelas den 20 april eller till dess annat beslut meddelas.
Efter tingsrättens överläggning bakom stängda dörrar med rådmannen Erik Graeske som ordförande kom beskedet samma dag:
19-åringen skulle försättas på fri fot i avvaktan på domen på fredag.

Borde meddelats
Klockan 14.50 faxades tingsrättens beslut till häktet och parterna i målet. Där blev papperen liggande. I vart fall var det ingen som förde beskedet vidare till den unga kvinnan.
- Det här ser vi allvarligt på. 18-åringen och hennes mamma ville för sin egen säkerhets skull veta om han släpptes. Det borde finnas ett ansvar att se till att även målsägaren mår bra, menar Ingri Vestin, Brottsofferjouren.
- Det handlar om brottsoffrets trygghet och säkerhet. Vi tycker nog att gärningsmän många gånger alltför lättvindigt släpps på fri fot även vid ganska grova brott. Det är dags att sätta brottsoffret i centrum, säger hon.
Under rättegången hade kammaråklagare Folke Ailinpieti yrkat på fortsatt häktning och det är oklart om han någonsin fick beskedet om frisläppande. På måndagen var åklagare Ailinpieti kompledig efter att ha haft jourhelg.

Begär besöksförbud
Advokat Bo Forssberg var utsedd till målsägandebiträde och därmed den som förde den 18-åriga kvinnans talan.
- 19-åringen hade ju medgett häktning. Jag fick inget meddelande från domstolen. Nu kommer jag att begära att åklagaren utfärdar besöksförbud, uppger advokat Forssberg.
Under polisutredningen har den 18-åriga kvinnan efter tips från Brottsofferjouren bett om besked ifall expojkvännen skulle släppas och utlovats detta.
Ingri Vestin på Brottsofferjouren funderar över om rutinerna måste ses över.

Gått för dagen
- Kanske faxmeddelandet borde adresseras till receptionen. Advokaten eller åklagaren kan ju ha gått för dagen. Fast kanske det inte går för sekretessen. Samtidigt är det viktigt att beslutet når fram med tanke på brottsoffrets säkerhet, säger hon till Kuriren.
Ordförande i rättegången var rådman Erik Graeske. Han säger att faxen skickades till häktet, åklagaren, målsägandebiträdet och försvaret trots att domstolen bara hade skyldighet att faxa häktet.
- Det andra var ren service. Brottsoffret? Vi brukar inte göra det om det finns ett målsägandebiträde. Det är han som har den dialogen. Domen kommer på fredag. Den kan jag inte säga någonting om nu.

Rädsla
Kommissarie Anders Danielsson, chef för polisens brottsutredningar, säger att han tycker att det är viktigt att ett brottsoffer underrättas om gärningsmannen släpps.
- Just det här fallet är jag inte insatt i, men det är en viktig fråga. Speciellt när det handlar om rädsla. Det är viktigt att skapa bra rutiner, anser Anders Danielsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om