Kristin från Luleå är expert i OS-studion på tv

Kristin Grahn, 39 år i Luleå, tränare i Lulegymnasterna, brukar alltid kommentera gymnastiktävlingar hemma i vardagsrumssoffan. Nu har hon flyttat över till Discoverys OS-studio.

Kristin Grahn från Luleå kommenterar gymnastik i OS för Discovery tillsammans med Peter Bengtsson.

Kristin Grahn från Luleå kommenterar gymnastik i OS för Discovery tillsammans med Peter Bengtsson.

Foto: Privat

Luleå2024-08-02 19:00

Hon befinner sig just nu i Stockholm där hon sex dagar i rad har funnits med som expert i tv för OS-tävlingarna i gymnastik. I helgen är det dags för grenfinaler.

Till vardags arbetar hon som controller i Region Norrbotten, men på kvällarna går hon in i rollen som ideellt arbetande tränare i Lulegymnasterna, dels för en grupp tjejer på tio till tretton år som tränar cirka 15 timmar i veckan, dels i en yngre grupp som hon hjälper till i.

Hennes egen son är sex år och går i en nybörjargrupp men har andra tränare. Det är mycket att få ihop konstaterar hon.

– Ibland är det lite svårt när man vill hinna träffa sonen på kvällarna och samtidigt också vill vara i hallen och träna gymnasterna, säger hon.

undefined
Som ung tävlade hon i gymnastik, idag är hon själv tränare och domare.

Hon var själv aktiv gymnast när hon växte upp i Älvsbyn.

– Älvsbyn har haft fina traditioner av gymnastik med både eldsjälar som drivit föreningen och duktiga tränare från forna Sovjet, berättar hon.

Hennes man Jimmi Boström Grahn från Stockholm flyttade upp till Älvsbyn för att gå gymnastikgymnasium.

– Han har vunnit ett gäng SM-guld och tävlat i både VM och EM. Jag var aldrig själv på den nivån, så jag åkte på mästerskapen som domare sedan istället.

Hon har utbildat sig till internationell domare och dömt i stora tävlingar som VM och EM och även på OS i Tokyo.

undefined
Kristin Grahn var domare i OS i Tokyo.

Men att vara domare är en sak, att kommentera i tv en helt annan.

– Jag vet knappt själv hur jag fick uppdraget. Det var Peter Bengtsson som jag kommenterar ihop med som hörde av sig och ville ha en bisittare och undrade om jag ville, för han vet ju att jag är gymnastiknörd.

Hon har aldrig gjort något liknande tidigare och funderade länge innan hon tackade ja.

– Jag är inte den som gillar att stå i centrum och prata inför folk, men jag blev övertalad av min man, för annars sitter jag hemma i tv-soffan och kommenterar och han tyckte att jag lika gärna kan göra det för hela svenska folket, berättar hon leende.

Hur är det då?

– Det är spännande och kul, men också svårt och en helt annan sak än att sitta hemma och kommentera. Du får instruktioner i öronen medan du pratar och plötsligt säger de att du ska vara tyst när du just har startat ett resonemang.

Hon har fått lära sig vad en scripta och vad en producent gör och många nya fackord.

– Tv är ett bildmedium så ibland får man hålla igen och låta bilderna tala för sig själva. Det är en svår avvägning hur mycket man ska förklara. Jag vill ju tillföra något till dem som kan gymnastik, men också att de som inte kan någonting ska förstå.

Det är nervöst men hon har klarat sig från att få tunghäfta. Hon hanterar det genom att försöka tänka bort hur många det är som lyssnar.

– Jag vet också att jag blir bedömd av tittarna, men hittills har reaktionerna varit positiva.

undefined
Kristin Grahn från Luleå kommenterar gymnastik i OS för Discovery tillsammans med Peter Bengtsson.

Själv tröttnar hon aldrig på att titta på gymnastik.

– Nej, inte en chans. När jag började med gymnastik för en herrans massa år sedan blev jag kär i sporten direkt och det har hållit i sig. Jag är fascinerad över vad man faktiskt kan göra med sin kropp. Jag vet hur svårt det är och ändå kan gymnasterna få det att se så lätt ut.

Gymnastik bedöms både utifrån svårighet, utförande och hur det ser ut rent artistiskt. 

– Det ska vara en helhetsupplevelse. 

Som mest kan man få tio poäng i utförande, men det händer aldrig i dagens gymnastik utan det blir alltid avdrag.

– Det kan vara att man böjer ett ben, tar ett litet steg i landningen, inte har nog höjd i ett hopp eller inte är tillräckligt spänd i kroppen exempelvis när man står i handstående på barren.

Är det någon gymnast som fascinerar dig extra mycket?

– Ja, självklart, Simone Biles från USA. Hon är ett unikum inom gymnastikvärlden med alla sina meriter och de svårigheter hon klarar. 

Hon vann mångkampen på torsdagen och fortsätter tävla i helgen.

undefined
Kristin Grahn tillsammans med Simone Biles.

Gymnastik har förknippas mycket med osunda kroppsideal, hur ser det ut nu?

– Det har blivit så mycket bättre, nästan så att det har skett en revolution. Tyvärr tyckte man tidigare att gymnaster skulle vara smala och lätta, men i dagens gymnastik krävs det väldigt mycket muskler. De tränar mycket styrketräning och det syns på dem.

Även om det fortfarande kan finnas de som lider av ätstörningar är medvetenheten runt den typen av problem hög nu för tiden erfar hon. 

Också den auktoritära tränarkulturen har förändrats. 

– Gymnasterna har mer att säga till om och man får inte bete sig hur som helst som tränare. Det kan ju tyckas självklart men det har det inte alltid varit.

undefined
Kristin Grahns expertkunskaper i gymnastik kommer väl till pass under OS då hon anlitats som kommentator i tv.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!