Krisplanen: Ny vårdavdelning – i Kalix

Sunderby sjukhus har lamslagits av de många utskrivningsklara patienterna. Nu kan regionledningen ha en lösning – att skicka patienterna till Piteå eller Kalix.

Kris. Biträdande regiondirektör Jonas Thörnqvist konstaterar att något måste göras.

Kris. Biträdande regiondirektör Jonas Thörnqvist konstaterar att något måste göras.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå2017-11-17 06:00

Under kaosveckan i Sunderbyn har flera vårdavdelningar tagits upp av medicinskt färdigbehandlade patienter som inte kan skrivas ut eftersom det inte finns plats för dem i hemkommunerna Luleå och Boden.

I onsdags satt ledningen för Sunderby sjukhus i krismöte med toppchefer inom Region Norrbotten. Nu ska möjligheten att inrätta ett slags utskrivningsavdelning på något eller några av länets övriga sjukhus – företrädesvis i Kalix eller Piteå – utredas.

– Vi måste titta på om vi kan frigöra platser på något av våra sjukhus för vårdplanerade, utskrivningsklara patienter som kommunen inte har möjlighet att ta hem. Kanske kan vi samla dem och sköta dem vid sidan av det ordinarie flödet på ett akutsjukhus, säger biträdande regiondirektör Jonas Thörnqvist.

Divisionerna länssjukvård och närsjukvård har fått i uppdrag att snabbt utreda frågan. Blir förslaget verklighet kan till exempel en bodensare som vårdas på Sunderby sjukhus flyttas till utskrivningsavdelningen i Kalix innan vederbörande får åka hem.

– Vi måste spela med alla resurser vi har. Men framför allt vid kusten, det här rör främst bodensare och Luleåbor och det ska vara så nära som möjligt.

En realistisk dröm är att hitta 20 platser fördelade på Kalix och Piteå sjukhus. Platserna ska primärt bemannas med undersköterskor och vårdnivån ska motsvara kommunernas korttidsplatser.

Den lösningen skulle tydligt underlätta situationen i Sunderbyn där det under veckan har varit i stort sett helt fullbelagt.

– Skulle göra väldigt stor skillnad. Det finns ett behov av att inför kvällen ha åtminstone 20 platser lediga. Nu har vi haft kanske sex, sju eller åtta platser.

Regionledningen har under en längre tid gått igenom sitt fastighetsbestånd för att se om det finns lokaler att hyra ut till kommunerna så att de kan inrätta korttidsplatser. Ett exempel är gamla lungkliniken i Boden, där Arbetsmiljöverket stoppade uthyrningen.

– Vi har diskuterat lokaler på hälsocentraler som inte används. Det finns flyglar här och där som vi tittar på, men än så länge har vi inte konkret hittat något som kan vara bra. Det kan behövas stora ombyggnationer eller så är det bortlovat till något annat.

Men nu har situationen blivit så mycket värre att regionledningen tittar på andra lösningar.

– I veckan har det hela fått ännu högre angelägenhetsgrad. Vi har sett det här problemet stegra sig under hösten och tidigare några enstaka veckor under sommaren, men att det är så här besvärligt mitt i hösten när vår produktion av hälso- och sjukvård egentligen ska vara på topp, det är faktiskt något nytt och djupt problematiskt, säger Jonas Thörnqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!