Enligt uppgift ska ett 20-tal patienter väntat på att placeras på vårdavdelning på måndagsmorgonen Den som väntat längst hade då befunnit sig på akuten i två dygn och 23 timmar. Ett flertal av patienterna är över 70 år, den äldsta uppges vara så gammal som 95 år. Då det är svårt att få ut personal som kan jobba får befintlig personal jobba övertid.
På måndagseftermiddagen hade trycket lättat något, enligt Sandra Andersson Nyström.
– Men det är fortsatt långa väntetider för de som ska läggas in. Det rör sig oftast om gamla och multisjuka. Vi måste ta de sjukaste patienterna först, de som har lägre prioritet får vänta längre, säger hon.
Det är bristen på vårdplatser som är huvudorsaken till den ansträngda situationen. Om det hade funnits vårdplatser att skicka patienter vidare till, hade väntetiderna på akuten inte varit värre än normalt, uppger Sandra Andersson Nyström. Hon bekräftar att personal måste tas ut på övertid, men påpekar att situationen när det gäller övertidsarbete på akuten är betydligt bättre än förra sommaren.
I vintras hotades Region Norrbotten av vite på en halv miljon kronor, då Arbetsmiljöverket ansåg att regionen inte gjort tillräckligt för att förbättra arbetsmiljön. Regionen hotades även av tio miljoner kronor i vite då Inspektionen för vård och omsorg kritiserat både bristen på vårdplatser och väntetiderna på akuten. I februari öppnades åtta akutvårdplatser.
– Vi har haft en mer stabil situation på akuten sedan dess. Det ansträngda läget nu beror på sommarneddragningar av vårdplatser då personal ska ha semester. Vi jobbar hela tiden från dag till dag för att patienter ska få komma till rätt avdelning, säger Moa Bjerner, divisionschef för Länssjukvård 1, där akutsjukvården är en del.
Hon fortsätter:
– Vi samarbetar också mellan sjukhusen så det kan bli så att man får vård på ett sjukhus som ligger på en annan ort än där man bor. Vi har utmaningar med kompetensförsörjning och bemanning varje sommar, så även denna.
Hur kan ni garantera patientsäkerheten?
– Det är det som är vårt uppdrag. Det är inte bra för patientsäkerheten med långa ledtider på akuten för patienter som behöver en säng, näring och läkemedel. Långa väntetider innebär alltid risker och då är det bättre att få sin vård tillgodosedd på ett annat sjukhus än att bli kvar på akutmottagningen, säger Moa Bjerner.