I förra veckan slog akutsjuksköterskan Viktoria Strand på Sunderby sjukhus larm om att patienter kan bli kvar på sjukhusets akutmottagning i upp till 20 timmar under semesterperioden. Hon beskrev det problematiska i situationen, eftersom akuten inte är anpassad för att patienterna ska stanna där så lång tid. Till exempel saknas riktiga sängar och möjlighet att servera varm mat.
Akutmottagningen på Sunderbyn har som målsättning att patienter inte ska ligga på akuten längre än fyra timmar – oavsett om de ska få lämna sjukhuset eller läggas in på vårdavdelning.
I sommar har akuten haft svårt att hålla tiden.
– Målet nås bara till 40 procent. I 60 procent av fallen måste de vänta i mer än fyra timmar, säger Mattias Morin, verksamhetschef akutmottagningen.
Hur ofta händer det att patienter tvingas vänta i upp till 20 timmar?
– I sommar händer det någon gång per vecka.
Enligt en läkare på sjukhuset, som Norrbottens Media varit i kontakt med, uppmanas de som söker sig till akuten att ta med sig mat och egna mediciner. Även P4 Norrbotten har gått ut med denna uppgift.
– Det stämmer inte. Jag har sagt att vi inte har möjlighet att servera varma måltider, säger Mattias Morin som anser att det är bra om patienter tar med sig egna mediciner.
Han påpekar att många har specialmediciner utskrivna och att man på akuten inte alltid har tillgång till alla. Samt att personalen kan ha svårt att hålla sig uppdaterade.
När det gäller maten säger han att det finns att köpa i restaurangen. Att mackor även finns att köpa i väntrummet.
– Om man är dålig brukar vi kunna ordna soppa och smörgås, säger verksamhetschefen.
Hur många vårdplatser är indragna i Sunderbyn?
– Jag tror det är runt 160–170 vårdplatser, säger Morin som hänvisar till divisionschefen för närsjukvård i länet Anna Alm Andersson.
Sjukvårdspartiets regionråd medger att situationen är pressad. Han säger sig ha förtroende för att ledningen där gör allt de kan för att verksamheten ska flyta på så smärtfritt som möjligt.
– De gör sitt absolut bästa, säger Kenneth Backgård som säger sig varit i kontakt med verksamhetschefen efter den senaste tidens skriverier.
– Han tar in extra personal, men det är ont om dem. De tvingas gå kort, säger Backgård som också är medveten om vikten av att diabetiker har tillgång till mat.
Kenneth Backgård poängterar att sjukhusrestaurangen inte har obegränsade öppettider, vilket också bidrar till att mat inte alltid är tillgängligt.