Krisavtalet i fara

Oxelösund sade nej till krisavtalet som därmed kan falla samman.- Det föll på återbetalningen, säger Emil Carlsson, klubbordförande i Oxelösund.

NEJ. IF Metalls fackklubb i Oxelösund sa nej till krisavtalet.

NEJ. IF Metalls fackklubb i Oxelösund sa nej till krisavtalet.

Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Luleå2012-11-29 06:00

IF Metalls fackklubb på SSAB i Oxelösund följde inte sina fackkollegor i Borlänge och Luleå i spåren. På onsdagen sade Oxelösund nej till att gå med på minskad arbetstid och sänkt lön i sex månader enligt det så kallade krisavtalet på SSAB.

- Det blev ett rungande nej, säger Emil Carlsson till Kuriren.

Varför?

- Det föll på återbetalningen av lönerna. Den konstruktion som man sagt ja till i Luleå och Borlänge bygger på vinstdelning och ger ingen garanti för att lönerna återbetalas, det hänger helt på företagets goda vilja. Och vi har ett medlemsbeslut på att vi inte ska gå ned i lön, säger Carlsson och tillägger:

- Och jag ser inte att det finns någon grund för att avtalet garanterar en återbetalning.

Metallklubben i Oxelösund har lagt egna förslag på hur den innestående lönen ska återbetalas, bland annat genom att kopplas till aktieutdelningen eller som en fond som bokförs som en skuld till arbetarna.

- Men SSAB har sagt nej till de lösningarna, säger Emil Carlsson.

SSAB har varslat 450 anställda om uppsägning och 135 av dem tillhör metallklubben i Oxelösund. Men Carlsson är inte orolig för att de nu skickas ut i arbetslöshet när krisavtalet nu avvisas.

- Alla varsel ska verkställas, även de i Luleå och Borlänge. Det som skiljer är att vi inte köpt oss en respit för nya varsel inom sex månader, som man gjort i Luleå och Borlänge, säger han.

Vad händer nu?

- Bra fråga, det vet jag inte. Vi får höra vad SSAB säger i morgon torsdag.

Bert Johansson, klubbordförande i Luleå, är lika osäker på framtiden nu efter Oxelösunds "rungande nej".

- Jag kan inte svara på det, frågan måste ställas till SSAB. Vi har ställt frågan tidigare men inte fått något svar. Men jag antar att det kan bli besvärligt, företaget ville ju att alla skulle vara med, säger han.

Avtalet skulle ha inneburit att arbetarna minskar sin arbetstid med 20 procent och sänker lönen med tio procent. Löneavdraget ska återbetalas om och när konjunkturen tillåter. Tjänstemännen har fått samma upplägg men svarar individuellt, enligt SSAB har närmare 90 procent sagt ja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!