För två veckor sedan greps en narkotikapåverkad man som försökt undkomma polisen med sin bil. När patrullen gick igenom fordonet hittades en skarpladdad 9 millimeters pistol.
Det här är ett av många exempel på hur det ser ut även i Norrbotten.
– Min uppfattning är sedan ett antal år tillbaka att de som vill få tag på vapen, de får tag på vapen. Det har också funnits en trend att vi hittar vapen hos alla nivåer av kriminella, säger Niclas Groth, chef på insats- och spaningsenheten hos polisen.
Tidigare hittades vapen framför allt hos kriminella som hanterade större värden, till exempel narkotika. I dag är det andra prioriteringar som styr när vapnen införskaffas, menar han.
– Nu tycks det mera vara någon slags allmän oro i alla nivåer. Tjuvar och missbrukare kan vara såna som förser sig med vapen. Det är min tolkning, säger Niclas Groth som själv har egna erfarenheter hur illa det kan gå när skjutvapen finns med i bilden.
2007 tvingades han skjuta verkanseld mot en man i Älvsbyn efter att han själv blivit skottskadad.
– Det är väl också ett exempel på att man inte behöver tillhöra en kriminell organisation eller vara speciellt grovt kriminellt belastad för att ha tillgång till vapen.
Att antalet anmälda vapenbrott ökar det första halvåret med 50 procent i jämförelse med ifjol i Norrbotten enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, gör inte någon skillnad för polisens insatsstyrka.
– Vi har alltid haft en stor medvetenhet och vi väljer våra metoder. Och vårat sätt att agera är utifrån förutsättningarna att alla kan ha vapen. Däremot, bland den vanliga ordningspolisen, kan det nog medföra att man får tänka sig för lite mer.
Men någon större oro finns inte på grund av utvecklingen, hävdar Groth.
– Inte så att man ligger sömnlös på nätterna. Däremot är det så att ju mer vapen som är i omlopp, desto större är riskerna att det händer något. Att det går överstyr och att någon blir skadad.
Utvecklingen till trots har länspolisen sluppit den våldsamma utvecklingen i södra Sverige och då framför allt i Göteborg, där skottlossningar hör till vardagen.
– Där har de klivit över nästa tröskel och börjat använda vapnen, mer aktivt. Det har vi ju inte sett här, även om det har förekommit. Här tycks det ju att man i första hand har vapnen för att hota eller visa att man kan försvara sig, säger Niclas Groth som är positiv till lagändringen (se artikel intill).
På polisens kriminaltekniska enhet finns en rad exempel på illegala vapen som beslagtagits genom åren. Vapen som i många fall kommer från oroshärdar ute i världen förklarar enhetens chef, kommissarie Nils Nilsson.
När Kuriren besöker enheten har han placerat ett tiotal vapen på ett bord. Samtliga är illegala och har en kriminell historia bakom sig.
– Det är inte de legala vapnen som är problemet, konstaterar han och visar sedan ett automatvapen som togs i beslag efter ett rån i Älvsbyn i oktober 2009.
Ett vapen som har iranskt ursprung.