Folkhälsorådet Agneta Granström hade kallat till presskonferens i landstingshusets restaurang för att berätta om satsningen på egenproducerad mat som landstinget gör. En trappa upp serverades det lammfärsbiffar i restaurangen, gjorda på kött från kravcertifierade lamm uppfödda på Grans naturbruksgymnasium i Öjebyn. Lammen slaktades i förra veckan.
– Nu börjar vi ta tillbaka de djur som Grans producerar och skickar till slakt, säger Agneta Granström.
Återtag kallas det när bonden tar tillbaka köttet från de djur som skickats till slakt. Grans naturbruksgymnasium föder upp både lamm och kalvar. Grans levererar redan kravmärkt mjölk till Norrmejerier, drygt 391.000 liter om året.
Ökad egen produktion
En förstudie pågår som ska undersöka hur den egna livsmedelsproduktionen vid Grans kan öka. Kött, grönsaker och rotsaker ska levereras till landstingets egna restauranger; i landstingshuset och på Sunderby sjukhus samt naturbruksgymnasierna. I ett senare skede kan även patienterna få äta av de egenproducerade livsmedlen.
– Vi prövar det här. Vi öppnar upp ett distributionssystem som inte finns, säger Bosse Wiberg, skolchef för Grans naturbruksgymnasium.
Kräver större frysrum
Satsningen ställer också krav på större kyl- och frysrum i anslutning till restaurangerna, för att kunna ta hand om djurkropparna.
I år kommer cirka 3.000 kilo nötkött att produceras på Grans. Produktionen beräknas kunna öka med ytterligare 1.000 kilo under nästa år. 2015 beräknas produktionen uppgå till 8.000 kilo. Produktionen av lammkött ska mer än fördubblas, till 1.500 kilo från 2014. Byggnaderna på Grans måste anpassas för att klara utökad produktion. Även växtodlingen ska anpassas för att kunna öka produktionen.