Kravet till hövdingen: "Fånga de möjligheter vi har"

Tillståndsprocesser och företagande, ställs mot samernas existens och naturfrågor. Det visar en rundringning till makthavare med en enda fråga: Vad förväntar ni er av den nya landshövdingen?

Kraven mot den nya landshövdingens spretar visar en rundringning till under helgen efter utnämningen. De som har svarat är Kirunas kommunalråd Gunnar Selberg (C), sametingspolitikern Ingrid Inga, Per-Erik Lindvall, Kaunis Iron och Fredrik Hansson (S), kommunalråd i Luleå.

Kraven mot den nya landshövdingens spretar visar en rundringning till under helgen efter utnämningen. De som har svarat är Kirunas kommunalråd Gunnar Selberg (C), sametingspolitikern Ingrid Inga, Per-Erik Lindvall, Kaunis Iron och Fredrik Hansson (S), kommunalråd i Luleå.

Foto: Ulrika Huhtaniska, Åsa Junkka, Thord Nilsson, Lars-Göran Norlin

Luleå2021-01-24 19:30

I torsdags kunde vi avslöja att det blir Lotta Finstorp (M), riksdagsledamot sedan 2010, som tar vid efter Björn O. Nilsson som landshövding i Norrbotten. En historisk utnämning eftersom det är den första kvinnan på posten.

Ingrid Inga, sametingspolitiker, tror att utnämningen är ett steg i rätt riktning. Inga är också säker på att arbetet för den nya landshövdingen till stor del kommer att ha fokus på miljön, i och med att Norrbotten inte når upp till ett enda av de miljömål som är uppställda.

– Det hon behöver lära sig är länet och framför allt vilken betydelse de samiska näringarna och dem samiska kulturen har för Norrbotten. Vi är beroende av naturen för att kunna existera och det tycker jag är viktigt att hon lär sig. Och det ganska så omgående, säger Ingrid Inga.

Hon rekommenderar Lotta Finstorp att åka upp till Kiruna under de årliga gruvdagarna och ta en rundtur i omgivningarna.

– Det är en natur som aldrig går att återställa. Kirunagruvan och gruvan i Malmberget har varit länge. Vi accepterar att de gruvorna får fortsätta och driva en bra verksamhet. Men nya gruvor..., det kan inte vara möjligt att det är modernt att förstöra för oss själva. 

Per-Erik Lindvall, styrelseledamot i Kaunis Iron, har en annan syn på vad som krävs av landshövdingen. Han tycker det är viktigt att Lotta Finstorp blir varse om de möjligheter som finns i Norrbotten och "fångar" dem.

Han pekar på gruvindustrin, besöksnäringen och skogen.

– Ibland har jag känt att landshövding och länsstyrelse är så passiva att vi inte får den fart på de här frågorna som vi förtjänar. Där hoppas jag att vi får en landshövding som är lite framåtlutad, och som har både riktning och fart i de här frågorna, säger Per-Erik Lindvall och fortsätter:

– Länsstyrelsen och landshövdingen har en viktig roll att spela och de kan ta ett större utrymme. Alltför många gånger är dom nästan ett hinder för utveckling.

Hur menar du då?

– Om vi tar tillståndsfrågor för gruvverksamheten till exempel, som jag har väldigt lång erfarenhet av. Vi vet att länsstyrelsen skulle kunna vara mycket mer utvecklingsorienterad, utan att tappa miljöfokus. Att se till att vi fångar de möjligheter vi har. I stället blir det liksom lite kramp i systemet.

Gunnar Selberg (C), kommunalråd i Kiruna, tror att Lotta Finstorp kan spela en viktig roll som landshövding i och med att hon är kvinna.

– Jag tror i och för sig att vi är på väg bort från den där kulturen när killarna gjorde upp i bastun. Hon blir en garant för att vi inte ska ramla tillbaka till en sådan kultur.

Selberg menar att landshövding och länsstyrelse många gånger glömmer bort tillväxtperspektivet. Han slår samtidigt fast att mycket hänger på hur Lotta Finstorp är som person.

– Det spelar ingen roll vilken bakgrund eller kompetens man har, om man inte är engagerad och verkligen vill delta. Det var det som var Björns styrka.

Fredrik Hansson (S), kommunalråd i Luleå, ser Lotta Finstorps erfarenheter inom politiken som den främsta styrkan.

– Jag tycker det är bra att Lotta har erfarenhet från både stat, region och kommunal nivå. Att hon känner till alla de här nivåerna. För det tänker jag är viktigt i våra samarbeten, att man har en landshövding som har erfarenheten.

Hansson tycker också det är bra att en kvinna nu intar posten som landshövding.

– Det är på tiden.

Claes Nordmark (S), kommunalråd i Boden och ordförande i Norrbottens kommuner, har en förhoppning om att tillståndsprocesser på länsstyrelsen ska bli snabbare med Lotta Finstorp vid rodret.

– Vi är mitt inne i en enorm grön omställning av industrin med satsningar som Hybrit, och många, många fler. I dagsläget; det går för långsamt på länsstyrelsen. Risken är då att den omställningen sker någon annanstans än i Norrbotten. Jag hoppas att Lotta kommer att prioritera frågan och jobba intensivt med den.

Du tror inte att risken finns att man tappar fokus på miljön och bara har fokus på industrin och snabbhet i processen?

– Nej, varken jag eller någon annan tycker att man ska ha några rabatter på miljöfrågorna. Utan lagen ska följas. Däremot måste tempot ökas, för det går för långsamt.

Här är nya landshövdingen

Lotta Finstorp, 62, som har rötterna i Småland, tar över efter Björn O. Nilsson som ny landshövding. Den första kvinna på posten. Finstorp är utbildad socionom, tillhör Södermanlands valkrets och har suttit i riksdagen sedan 2010. Hon är i dag andre vice ordförande i kulturutskottet.

Tidigare har hon bland annat varit kommunalråd i Flen.

Lotta Finstorps anställning som landshövding och chef för Länsstyrelsen i Norrbottens län gäller från och med den 1 februari 2021 till den 30 november 2025. 

Karta: Länsstyrelsen i Norrbottens län
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!