Efter våra artiklar om trafiksäkerheten i korsningen mellan Bensbyvägen och Ormberget svarade Luleå kommuns stadsbyggnadsförvaltning på onsdagen att man anser sig ha belägg för att korsningen inte alls är så farlig som den upplevs och att snöröjningen är problemet. Kommunens driftansvarige skjuter ansvaret för att ta bort plogkarmarna på fritidsförvaltningen, för att utfarten tillhör anläggningen.
LÄS MER: Svaret: "Kan inte göra tillfälliga sänkningar vintertid"
Nu ger Glenn Robarth, enhetschef för Luleås utomhusanläggningar och ansvarig för Ormberget, sin syn på saken.
– Vi tycker för det första att det är en ganska farlig korsning. Så är det ju. Jag är där var och varannan dag och känner till problemet. Vi har en entreprenör som skottar och röjer snön och de försöker hålla efter så gott det går, men det är mycket snö i år, säger han.
Nu har två rejäla krockar inträffat på kort tid. Samtidigt visar statistiken att korsningen varit fri från allvarliga olyckor de senaste åren. Varför upplevs då korsningen som så farlig?
LÄS MER: Marina krockade i farliga korsningen: "Jag har blivit rädd"
WEBB-TV: Skräckkorsningen: "Hela bilen blev kvaddad"
LÄS MER: Luleåborna sågar trafiksäkerheten: "Snart smäller det rejält"
Glenn Robarth tror att det beror på trafiken till och från Ormberget och bilarna på Bensbyvägen – som ofta kommer i för hög fart. Han bedömer att trafiken på vägen har "ökat markant" sedan bygget av bostadsområdet Hällbacken och att det kommer öka ännu mer när nya områden byggs. Infarten ligger "dold i backen" och han kräver "större åtgärder" för att komma åt problemet.
– Det är många som passerar korsningen så vi vill att man gör en rondell. Den svaga kurvan och backens lutning gör att det är en besvärlig korsning, säger Robarth.
Planen är nu att ta en diskussion med stadsbyggnadsnämnden.
– Det är långa beslutsvägar, men vi måste ta tag i det här för att undvika att fler olyckor inträffar, säger Robarth.
Enligt Robarth visar mätningar att 500-1000 bilar kör ut på Bensbyvägen från Ormberget en normal dag, med både skidåkare och lunchgäster på Restaurang Ormberget.
– På helger har vi haft mätningar som visat att 1500-2000 bilar kör fram och tillbaka, säger Robarth.
Dalibor Sentic på stadsbyggnadsnämnden har avfärdat möjligheten att sänka hastigheten kring korsningen. Om bilförare kör för fort är det en fråga för polisen och snön en fråga för kommunens driftansvariga. Men han välkomnar en diskussion om andra åtgärder.
– En rondell kanske vore det smartaste, säger han.
Kommunen kommer dock inte att bygga en rondell i närtid, enligt Sentic.
– Vi kommer inte bygga någon rondell där i dag eller om tio år för att man upplever att den är farlig, för vår prioritering är att bygga om korsningar i bostadsområden där det finns barn.