Det är främst de yttre miljöerna som Porsöborna har synpunkter på. Det är skräpigt och många husfasader vittnar om att det är många år sedan någonting gjordes.
– Man kan inte ens gå i skogen häromkring för att det är så skräpigt, säger Elli-Maja Fogelqvist, en av många som engagerat sig för att området ska snyggas upp.
Hon har bott på Porsön i tre år och säger att hon och hennes familj börjat fundera på att flytta. Något de egentligen inte vill.
– Det är det yttre som är problemet och det är synd eftersom det skulle kunna vara så charmigt här. Det måste vara något systemfel eftersom det aldrig städas, säger hon.
Hon önskar att det ordnas med fler blomsterarrangemang i centrum och att man även skapar fler mötesplatser där folk kan träffas och umgås, exempelvis ett lite kafé.
– Det skulle betyda jättemycket. För det är viktigt att tänka på hur folk som bor här i Luleå mår, inte bara på att vi ska få fler att flytta hit, tycker Elli-Maja Fogelqvist.
Inte heller Britt Westman är glad över hur det ser ut på Porsön. Hon har bott där sedan 1974 då området byggdes.
– Det har förfallit något oerhört. Det här började för flera år sedan, säger hon.
Hon tycker att det var bättre förr, då HSB skötte förvaltningen av området. Då sköttes underhållet mycket bättre.
– Nu får allt bara förfalla tills det ruttnar upp, påpekar hon.
Hon tycker att kvartersvärden i området gör ett bra jobb, men att mycket av underhållet som görs inte görs på ett bra sätt.
– Och det måste väl vara kapitalförstöring att inte sköta om underhållet eftersom, undrar Britt Westman.
Då det gäller själva centrum ligger ansvaret både på kommunen och på Lulebo. Det finns också en plan för upprustning av de olika stadsdelarnas centrum. På Björkskatan är upprustningen klar. Hertsöns nya centrum invigdes förra hösten, men det återstår vissa detaljer innan allt är helt klart.
– Porsön står på tur närmast, men det finns inga pengar avsatta i investeringsbudgeten för de närmaste tre åren, säger Lenita Ericson, ordförande i tekniska nämnden.
Investeringsbudgeten ses över varje år och hon säger att det enda som är helt säkert är att det inte blir några pengar i år.
– Däremot är det bedrövligt att det är så skräpigt och där får vi, Lulebo och andra aktörer ta vårt ansvar. Vi ska starta ett samarbete och inom kort placera ut fler papperskorgar i området. Det kan låta trivialt, men är viktigt att få ut fler papperskorgar, säger Lenita Ericson.
Då det gäller underhållet av hyresfastigheterna ligger ansvaret på Lulebo. Enligt Lulebo så är Porsön det område som närmast står på tur för en större upprustning. Någon tidsplan är dock inte klar och mycket handlar om hur man ska klara finansieringen. Ett sätt att få in pengar till renoveringar kan vara att sälja delar av bostadsbeståndet, men det finns det inga beslut om.