Vårdkonflikten är inne på sin andra vecka. Fortfarande har parterna inte satt sig ned vid det centrala förhandlingsbordet för att försöka hitta en lösning.
Däremot sker det förhandlingar lokalt flera gånger om dagen. På tisdagen hade Vårdförbundet i Norrbotten genomfört sammanlagt 360 skyddsförhandlingsframställningar sedan övertidsblockaden startade den 25 april.
Hälso- och sjukvårdsdirektören Pia Näsvall hävdar att beordrande av skyddsarbete görs enbart för att "upprätthålla patientsäkerheten samt säkra liv och hälsa".
Facket håller inte med. I förra veckan fördes fram krav på skadestånd i 15 enskilda fall.
– Det kan bli ännu fler den här veckan. Kravet på skadestånd är ett av våra konfliktvapen som vi kan använda utan att det drabbar patienten, förklarar Elisabeth Lindblad.
Kravet på skadestånd innebär att parterna ska mötas i en tvisteförhandling, där regionen riskerar att få betala 70 000 kronor per enskilt fall. Pengarna tillfaller Vårdförbundet.
Enligt facket berör de flesta förhandlingarna ambulansverksamhet, förlossningsvård, röntgen och alla övriga verksamheter med jourtid och beredskap.
– Ledningen i Region Norrbrotten hävdar att det är endast en del av arbetet som utförs på övertid. Jag skulle säga att det här visar att det handlar om en väldigt stor del. Dagens organisationen är så slimmad att den klarar inte om någon är sjuk eller frånvarande. Då måste en ersättare kallas in på övertid, understryker Elisabeth Lindblad.