Läkarjouren i Arjeplog ska läggas ned den 1 april nästa år. Landstingsledningen motiverar det med att ambulansvården klarar av att ta hand om akut sjuka och stabilisera dem innan de förs till Sunderby sjukhus.
- Det är en symbolfråga för oss, att ha tillgång till läkarjour är viktigt för barnfamiljer och företag. Om den avskaffas kan det påverka människors planer när det gäller inflyttning. Därför måste landstinget gå ut och förklara hur sjukvården fungerar för att minska människors oro, säger kommunalrådet Britta Flinkfeldt Jansson.
Hon talar också om den oro som finns bland biltestföretagen inför den planerade nedskärningen. I det sammanhanget talar hon om den stora skillnad som finns mellan tysk och svensk sjukvård. Det handlar främst om att sjuksköterskor i Sverige utför många sysslor som i Tyskland utförs av läkare.
- Landstinget måste informera företagen om detta så att de förstår hur svensk sjukvård fungerar. Annars riskerar vi att företag som Bosch och BWM flyttar sina verksamheter från Arjeplog.
Flinkfeldt Jansson säger också att det finns ett kompakt motstånd mot nedläggningen av läkarjouren bland invånarna i Arjeplog. Samtidigt talar hon om den besparing som landstinget gör genom att dra in läkarjouren, en miljon kronor. Hon anser att det är en liten summa i förhållande till landstingets omsättning på drygt sju miljarder kronor.
Kommunalrådet och övrig kommunledning diskuterade de här sakerna i slutet av förra veckan då landstingsledningen gjorde ett besök i kommunen. Diskussionerna ledde inte till någon ändring av landstingsledningens planer.
- Jag kan hålla med om att vi är dåliga på att informera om hur sjukvården fungerar och att det kan leda till att människor känner oro för förändringar. Det ska vi ändra på, säger landstingsrådet Kent Ögren.
Landstingsrådet säger också att det fria vårdvalet tvingar landstinget till att minska kostnaderna för vårdcentralen i Arjeplog.
- Vi måste vara konkurrensneutrala när det gäller anslag till våra vårdcentraler i förhållande till det som gäller på marknaden. Därför är en besparing på en miljon kronor per år ingen småsak.
Fotnot: Det är 24 mil mellan Arjeplog och Sunderby sjukhus.