Nina Ringvall är skyddsombud för Vårdförbundet.
– Folk kan få vänta i timmar på att få en ambulans och det hotar patientsäkerheten, säger hon.
Det finns ett 40-tal anställda och vikarier vid Region Norrbottens ambulansverksamhet i Luleå. De är fackligt organiserade i Vårdförbundet och Kommunal.
– Samtliga medlemmar i båda facken ställer sig bakom detta krav, säger Nina Ringvall.
Det finns tre ambulanser i Luleå som är bemannade dygnet runt alla dagar. Dagtid finns det ytterligare en tillgänglig ambulans och en ambulans som ska sköta transporterna mellan Norrbotten och Norrlands universitetssjukhus i Umeå tre dagar i veckan. Då det gäller transporter mellan olika sjukhus i länet samverkar ambulanserna i kommunerna.
Verksamheten i Luleå tillhör samma organisation som ambulansen Boden där det finns två bemannade ambulanser dygnet runt.
– En stor del av dygnet har vi bara tre ambulanser i tjänst i Luleå och vi har i princip utryckningar hela tiden. Det är alldeles för få i förhållande till befolkningen. Luleå har den lägsta ambulanstäckningen per capita i Norrbotten. Många patienter får vänta för att vi är ute på andra uppdrag, säger Nina Ringvall.
Ambulansen prioriterar utryckningar till de patienter som anses ha det mest akuta vårdbehovet.
– Eftersom vi inte träffat de som larmar, så kan det ibland vara svårt att avgöra vilket som är mest akut.
Stig Holmberg, verksamhetschef för ambulanssjukvården, håller inte med att Luleå har för få ambulanser jämfört med övriga.
– Det beror på hur man jämför. Varken nationellt eller i Norrbotten finns det en direkt koppling mellan befolkning och antalet ambulansresurser. Om man däremot jämför Luleå med andra liknande kommuner som Umeå och Sundsvall, så ligger Luleå bra till, trots att de kommunerna har avsevärt fler invånare.
Han tycker inte heller att det är så alarmerande att man kan behöva få vänta på ambulans.
– Det viktiga är att man får snabb hjälp om man är allvarligt sjuk. Ett bekymmer är att nästan var tredje som ringer 112 inte har behov av våra tjänster. Vi har därför inrättat en ny funktion, "Inre Ambulansledning", som tillsammans med SOS Alarm hjälper till att hänvisa patienterna till rätt vårdnivå. Vi har också gjort en del andra förändringar, som gett positiv effekt på tillgängligheten i Luleåområdet, säger han.