Kräver att låga löner rättas till

Bra löneutveckling för dem som arbetet länge och som har hög kompetens. Och en långsiktig lönepolitik.  Det efterlyser Vårdförbundets Katarina Johansson inför de stundande avtalsförhandlingarna.  -  Vi kräver också att man ur ett jämställdhetsperspektiv rättar till våra låga löner.

KRÄVER LÖNEKARTLÄGGNING. "Om landstinget jämför våra löner med andra yrkesgrupper kommer man att se att våra medlemmar är felavlönade", säger Vårdförbundets Katarina Johansson.

KRÄVER LÖNEKARTLÄGGNING. "Om landstinget jämför våra löner med andra yrkesgrupper kommer man att se att våra medlemmar är felavlönade", säger Vårdförbundets Katarina Johansson.

Foto: Petra Isaksson

LULEÅ2008-08-25 06:00
I våras gick Vårdförbundet ut i strejk för att få igenom sina lönekrav. Där ingick bland annat en löneökning på 1.700 kronor i månaden. Efter nästan sex veckors konflikt slöts en uppgörelse mellan Sveriges kommuner och landsting, SKL, och Vårdförbundet. Men avtalet gav inte den utdelning som Vårdförbundet hade hoppats på. En sak fick man i alla fall igenom: från den 1 mars nästa år införs en lägsta lön på 21.100 kronor. I Norrbotten berör det omkring 180 sjuksköterskor. Det nya avtal som Vårdförbundet tecknat gäller från och med den 1 juni. På grund av sommar och semestrar har parterna bara hunnit träffas en gång. Katarina Johansson som är länsordförande har stora förhoppningar på de kommande förhandlingarna. Och krav. Ett vägskäl
- Offentliga sektorn står vid ett vägskäl: man måste erbjuda bra anställningsvillkor och bra löner, det är faktiskt en fråga om överlevnad. För dagens ungdomar vill inte ta studielån i tre år för att sedan få en lön som knappt räcker till hyra, den tiden är förbi. Katarina Johansson efterlyser ett helt nytt sätt att tänka från politikernas sida: en varaktig och stabil lönepolitik som sträcker sig över en eller flera mandatperioder. -  Det går inte att ha dagens system där de ansvariga sätter upp fingret och ser vart det blåser och sedan gör en satsning. Året därpå görs satsningen på någon helt annan grupp. Det här skapar en ryckighet som drabbar stora grupper som "inte syns". De biomedicinska analytikerna är ett bra exempel på det. Kräver helhetsgrepp
Johansson talar om andra grupper som skaffat sig hög kompetens men som trots det inte fått del av de lokala löneökningarna. Vårdförbundets länsordförande anser att det här arbetssättet är fel. Och hon kräver ett helhetsgrepp från politikernas sida. Där ingår större ekonomiska ramar så att lönerna kan höjas mer lokalt. Dessutom kräver Johansson att politikerna gör prioriteringar utifrån jämställdhetsprinciper. - I dag jämförs våra löner med andra kvinnoyrken. Det är fel. Vi är akademiker och ska jämföras med andra akademiker, som civilingenjörer som tjänar 5.000 kronor mer i månaden. Det här måste politikerna inse. Och så bör man genomföra jämställdhetsprioriteringar, då kommer de att inse att se att våra medlemmar är felavlönade. Hård konkurrens
Katarina Johansson säger att landstinget måste inse att verkligheten håller på att komma ikapp dem: när 1940-talisterna går i pension kommer det krävas många nyanställningar. Det betyder hård konkurrens om arbetskraften. Hon kräver inte bara en långsiktig lönepolitik utan också en en långsiktig personalförsörjning. Vårdförbundets länsordförande säger att politikerna borde ta tag i de här frågorna men säger att det knappast hörs någonting ifrån dem. - Under konflikten var politikerna helt tysta, det gäller båda blocken. Men nu måste de våga träda fram och säga vad de tycker om de krav som vi har och de förändringar som vi vill ska genomföras, säger Katarina Johansson.

Fakta/Avtalet

Avtalet mellan Sveriges kommuner och landsting och Vårdförbundet som tecknades efter vårens konflikt är treårigt och bygger på lokal lönebildning. Det löper från den 1 juni 2008 till den 31 mars 2011. Avtalet går att säga upp efter två år.

Det garanterade utfallet är fyra procent för 2008, tre procent för 2009 och två procent för 2010. Inom ramen för de tre procenten 2009 ska en särskild satsning på specialistutbildade genomföras. En lägstalön på 21.100 kronor införs den 1 mars 2009 för de som varit anställda i minst ett år. Genomsnittslönen för en sjuksköterska i kommunal sektor ligger i dag på 25.000 kronor. För en anställd i landstinget är lönen i genomsnitt 23.800 kronor. Uppgifterna gäller fast månadslön. (Chefer och deras löner ingår inte statistiken.) Källa: Vårdförbundet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om