Krav på mer pengar till skolmaten

Luleå kommun lägger ned alldeles för lite pengar på skolmaten. Det hävdar Marie-Ann Björn Rosendahl och Anna-Greta Svedberg och hänvisar till en undersökning som visar att Luleå ligger cirka 17 procent under riksgenomsnittet. Ett kostpolitiskt program efterlyses.

HEMLAGAT ÄR BÄST. Barn ska få en bra start och lära sig att äta hemlagad och varierad mat. Det säger kocken på Munkebergs förskola, Jimmy Ahlbäck, som inte vill sluta rulla köttbullar och baka bröd. "Jag vill inte göra det, jag har sagt att jag slutar i så fall", säger han. Foto: ANDREAS WÄLITALO

HEMLAGAT ÄR BÄST. Barn ska få en bra start och lära sig att äta hemlagad och varierad mat. Det säger kocken på Munkebergs förskola, Jimmy Ahlbäck, som inte vill sluta rulla köttbullar och baka bröd. "Jag vill inte göra det, jag har sagt att jag slutar i så fall", säger han. Foto: ANDREAS WÄLITALO

Foto: Andreas Wälitalo

LULEÅ2008-11-04 06:00
Centerpartisten tillika ordförande för LRF:s kommungrupp i Luleå, Mari-Ann Björn Rosendahl och partikamraten Anna-Greta Svedberg anser att det är dags att maten i skolorna blir bättre.2007 kostade maten i grundskolan i Luleå 3.830 kronor per elev vilket ger en kostnad per måltid på 21.51 kronor. Snittet för riket ligger på 25.89 kronor per måltid.- Tittar man på matsedlarna så har mat som vanlig hederlig potatis kommit bort. I stället är det pulvermos, ris och annat. Barnen ska ha den kvalité på maten som vi själva vill ha på lagad mat, säger Mari-Ann Björn Rosendahl.Anna-Greta Svedberg håller med och tillägger att i stället för att lägga ned pengar på färdig mat borde det läggas ned mer pengar på personal så att riktig mat kan lagas.- Utbildad personal kan laga bra mat som inte behöver kosta så mycket, säger Marie-Ann Björn Rosendahl.Mer lokalproducerad mat är också ett måste. I dagsläget utgör drygt tio procent av maten som köps in i Luleå av lokalproducerat. Marie-Ann Björn Rosendahl menar att de lokala producenterna inte har en chans i upphandlingarna, systemet är alldeles för krångligt.- Se bara på den klimatdebatt som genomsyrar allt. Man ser inte konsekvenserna av de beslut som man tar, den som är duktig på klimat väljer lokalproducerat. Dessutom så skapar den kommun som köper ekologiskt arbetstillfällen, man pratar alltid om pengar men ser aldrig den kopplingen, säger Mari-Ann Björn Rosendahl.Tillsammans efterlyser de också ett kostpolitiskt program där kvalitén både redovisas och slås fast, skolmaten betalas ju via skattemedel.- Allt annat redovisas, så varför inte skolmaten, ifrågasätter Anna-Greta Svedberg.
I uppgifterna ingår kostnader för livsmedel, personal, transporter och övriga förnödenheter. Eventuella intäkter från servering och leveranser är borttagna. Måltidskostnad grundskolan 2007 per elev och år i kronorArvidsjaur 6.520Arjeplog 5.170 Jokkmokk 7.050 Överkalix 4.250 Kalix 6.900 Övertorneå 6.880 Pajala 5.000Gällivare 7.120 Älvsbyn 5.150 Luleå 3.830 Piteå 6.290 Boden 6.580 Haparanda 4.530Kiruna 3.820 Riket 4.610 Källa: Skolmatensvänner, SCB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om