Krantz har plan för Norrbotten

Folkpartiet gjorde inget succéval och en av dem som inte nådde in i riksdagen var Anna Grönlund Krantz. Men det hindrar inte folkpartiet här i länet att fortsätta arbeta i en "Krantz-anda". Och det är herr Krantz, smålänningen Tobias, Annas man, som nu ska agera fadder för de norrbottniska frågorna.I dagarna lade han riksdagsmotionen

LULEÅ2006-10-27 06:00
Ny start för Norrbotten
- Jag är ju bekant med Norrbotten både på ett personligt och politiskt plan, säger Tobias Krantz på besök i Luleå. Att vara fadder för ett län där det egna partiet inte har någon egen riksdagsledamot är en ganska ny företeelse. Men den förekommer inom folkpartiet i flera fall.
- Mellan Jönköping och Norrbotten finns många likheter. Man tittar på Stockholm utifrån samma perspektiv och odlar en sund skepsis gentemot den politiska makten, menar Krantz.
I en nylagd riksdagsmotion, eller arbetsprogram som han kallar den, listar Krantz viktiga frågor som Folkpartiet vill arbeta för för att utveckla Norrbotten. Satsning på små och medelstora företag, konkurrenskraftiga elpriser, utveckling av turistbranschen, fler poliser är några av frågorna som på intet sätt innebär någon nyhet.

Yrkesskola
Nyheter fanns det dock i Krantz motion. Och där gäller det ett förslag att inrätta en yrkes eller fackhögskola, varav en med fördel skulle kunna ligga i Norrbotten.
- Det skulle betyda en eftergymnasial icke akademisk skolform som inte leder till forskarkompetens utan mera en regelrätt yrkesutbildning fast med koppling till universitetet, menar Tobias Krantz som liknar förslaget vid dagens KY-utbildningar som han gärna skulle se byggdes ut i en mera reguljär form.
I sin motion till riksdagen trycker Krantz också på att det måste ske en rejäl satsning på kommunikationerna. Bland annat på länets vägnät. På frågan när Norrbottningarna slipper de skumpiga kostigar som finns på sina håll och som medborgarna levt väldigt länge med, utfärdade han dock inga löften.
- Ja, det är ju inget som kommer att hinnas med i morgon eller inom ett år, förklarade Krantz som också hänvisade till att det handlar om prioriteringar som måste göras i landet. Samma svar fick frågan som gällde Norrbotniabanan. Ett infrastrukturobjekt som måste slåss med alla andra önskade objekt i landet.
I motionen föreslås också en harmonisering skattemässigt vad avser den röda finska oljan. Vidare vill Krantz att skrotningspremien för personbilar höjs.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om