Kransarna på - nu firar gillet för 53:e året

Musik, dans och folkdräkter. På midsommarafton betyder traditionerna mer än vanligt och Luleå hembygdsgille ser till att bevara dem. För 53:e gången ordnar föreningen midsommarfirande på Gültzauudden.

FIRADE TIDIGT. Ourania Georgoutsakou , till vänster och Camille Bullot, till höger, i sina nygjorda kransar tillsammans med Ulrika Backeström.

FIRADE TIDIGT. Ourania Georgoutsakou , till vänster och Camille Bullot, till höger, i sina nygjorda kransar tillsammans med Ulrika Backeström.

Foto: Roland S Lundström

Luleå2012-06-22 06:00

Gudrun Holmbom är en av de verkliga veteranerna i Luleå hembygdsgille, hon har varit med i föreningen sedan 1963. Så har hon också god rutin när det gäller sådant som hör midsommarfirandet till, som kransbindning till exempel.

När hembygdsgillet medverkade i en kortversion av svenskt midsommarfirande för deltagarna i konferensen om e-hälsa tidigare i veckan, lärde hon bland andra Mireille Ghys från Frankrike att binda en krans.

- Jag misslyckades totalt, skrattade Mireille Ghys, när hon upptäckte att hon gjort ett vanligt nybörjarfel, en krans som var alldeles för stor.

Aktiv förening
Luleå hembygdsgille är för många närmast synonymt med midsommarfirandet på Gültzauudden som föreningen arrangerar, men de medverkar även vid firandet på Hägnan i Gammelstad.

De runt 150 medlemmarna är aktiva året runt. De dansar, spelar folkmusik och åker på resor tillsammans. En viktig hållpunkt är spelmansstämman på Hägnan i mitten av juni.

Gemenskapen är det allra viktigaste, tycker Gudrun Holmbom.

- Vi har en oerhört fin gemenskap. Det är alltifrån sexåringar till 70-åringar som åker på gemensamma bussresor och dansar tillsammans och ingen tycker att det är konstigt. Det är jätteroligt.

Föreningens ordförande, Kristina Drugge, slår fast att det är svårt att tänka sig ett midsommarfirande utan hembygdsgillet. Hon är så gott som uppvuxen inom föreningen.

- Här har jag haft hela mitt liv. Förra året var jag på 50-årskalas på midsommarafton och det kändes lite konstigt.

Hon och Elisabet Martinsson, en annan eldsjäl inom hembygdsgillet, ser en försiktigt uppåtgående trend när det gäller intresset för folkmusik och folkdans.

Öppet för alla
-  Gillet är öppet för alla människor och vi ordnar alla möjliga aktiviteter, säger Elisabet Martinsson och påpekar att föreningens medlemmar bidrar till att bevara den "immateriella kulturen".

- Det låter väl fint?

Och visst är Luleå hembygdsgille bevarare av såväl kultur som gamla traditioner, som onekligen känns extra aktuella en dag som denna.

- Midsommarafton är starten på sommaren, säger Kristina Drugge.

Det stämmer bra. Åtminstone i den här delen av landet.

Luleå Hembygdsgille bildades 1956 och tillhör riksorganisationen Svenska Folkdansringen. Föreningens målsättning är att " bevara och förmedla folklig kultur och tradition". Föreningen har omkring 150 medlemmar.

Stommen görs lämpligen av björkris. Kransen ska helst vara något "för liten" när du provar den på huvudet.

För att binda ihop stommen och fästa blommorna används spoltråd eller ståltråd, då håller kransen ihop bra.

I stort sett alla sommarblommor passar, varva olika sorters blommor med varandra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om