Krälande kärlek i centrala Luleå

Ja, de är lustiga att se. Visst, varken svansar eller öron hava de. Man koack, ack, ack säger de faktiskt inte. Och frågan är om de är särskilt små.

Just nu är det massor av grodor i några av Luleås vattendrag, exempelvis den grunda lilla sjön nedanför länsstyrelsen. Över hundra grodor har samlats för att skapa nästa generation och  de verkar inte bry sig särskilt mycket av alla som promenerar alldeles bredvid.

Just nu är det massor av grodor i några av Luleås vattendrag, exempelvis den grunda lilla sjön nedanför länsstyrelsen. Över hundra grodor har samlats för att skapa nästa generation och de verkar inte bry sig särskilt mycket av alla som promenerar alldeles bredvid.

Foto: Jessica Rosengren

Luleå2023-05-15 15:00

Om du kan dina midsommartraditioner och sånger har du säkert listat ut att nu ska det handla om grodor. I den lilla sjön nedanför länsstyrelsen i Luleå handlar faktiskt allt om grodor just nu.

Visst, det ligger en sjöfågel och vilar på den lilla is som är kvar på ena delen av sjön men fågeln har bara en biroll i det skådespel som spelas upp varje morgon. Vi ser minst hundra grodor, men förmodligen finns det betydligt fler i sjön, som samlats för den årliga grodleken i maj. 

Det är krälande kärlek inför öppen ridå och det kommer inte dröja länge innan det kryllar av grodyngel i sjön. Inne vid land på det grunda vattnet plaskar grodorna runt bland de tusentals äggen och de låter sig inte störas av närgångna besökare. Grodornas kurrande, som en högljudd katt, går att höra tydligt.

Paret Tommy och Carina Enbom passerar under måndagsmorgonen och stannar till vid den lilla sjön för att se på aktiviteten. Grodskallar sticker upp ovanför ytan mest överallt och det hoppas lite här och där.

– Det här var häftigt. Jag går ofta här men har inte sett det här tidigare. Kolla, de är ju överallt, säger Tommy Enbom som ser grodor även längre bort i den lilla sjön.

Paret har någon gång varit vid Lillträsket, en liten grodsjö som ligger nära Hertsöträsk. Där är det också livlig aktivitet på våren och sjön är en säker plats för grodskådning.

– Fast där är det små grodor och det brukar vara lite senare, säger Carina Enbom.

– Det här var fascinerande. Lite glädje och positivt mitt i allt elände som sker i världen, konstaterar Tommy Enbom.

Det passerar hela tiden människor alldeles intill sjön och en av dessa är Lisbeth Zetterström som bor i närheten. Hon har noterat den intensiva aktiviteten de senaste dagarna men den som vill kika på grodleken får skynda på, den håller inte på i många dagar och det gäller att träffa rätt tidpunkt också.

– Det verkar som att de är mest aktiva på förmiddagen, säger Lisbeth Zetterström.

Till sist: Grodor har, sången till trots, faktiskt öron men de saknar ytteröron. Grodornas trumhinnor ligger direkt på huden och är tydligt synlig på de flesta grodor. Hörseln är lika bra som hos en människa. Svansar då? Nej, inte hos vuxna grodor. Däremot har ju grodyngel som bekant en svans.

Fakta om grodor

I Sverige förekommer det åtta arter grodor: vanlig groda, åkergroda, ätlig groda, långbensgroda, gölgroda, lövgroda, lökgroda och klockgroda. Alla groddjur i Sverige är fridlysta. Det är inte tillåtet att fånga in djuren utan särskilt tillstånd. Undantag gäller för vanlig padda, åkergroda, vanlig groda och mindre vattensalamander om man vill studera dem och sedan släpper ut dem på samma plats som de fångades.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!