I stället är det genom en kraftsamling från Arbetsförmedling, universitetet, länsstyrelsen, Komvux och många andra parter eller institutioner som behovet av kunnig arbetskraft i Kiruna, Gällivare och Pajala ska tillgodoses.
Så resonerar näringsministern. Därtill de stimulanser som allmänt i Sverige används för att få in folk i jobb.
Inget statligt Norrbottenspaket med pengar?
- Nej, vi har slutat med sånt. Det lärde vi oss under varselperioden. Vi arbetar med den struktur vi har. Det gäller bara att peka ut vad som ska göras, sade hon vid sitt besök i Luleå i går.
Då hölls ett högnivåmöte mellan Maud Olofsson, regionministern Anna-Karin Hatt samt ledningen i LKAB, Boliden och Northland resources.
- I Finland har man satsat på utbildningar på gymnasienivå och akademisk nivå. Det behöver Sverige också göra. Det blir bara mer och mer avancerade jobb, sade Karl-Axel Waplan, vd i Northland resources, före det flera timmar långa mötet.
En ny bild
Där deltog också kommunalråd, arbetsförmedlare, universitetsrektorn Johan Sterte och landshövdingen P-O Eriksson, med flera.
- Vi ser en ny bild av Norrbotten. När jag bodde här på 1970-talet var det nedläggningar. Gruvindustrin var uträknad och skogsindustrin hade inte många framgångar.
- I dag har vi brist på arbetskraft och brist på bostäder, sade Maud Olofsson, som följer utvecklingen bland annat via medverkan i Malmfältsgruppen.
Uppdraget är i läget av inventering. Vilka är behoven och vad behöver göras? Senare ska det resultera i ett program för vad som ska göras.
Det handlar inte bara om att hitta jobb åt en person, utan åt familjernas båda vuxna. Har de barn? Hur vill familjen bo, och var? Vad kan en inflyttad göra i Pajala?
Risken är att gruvorterna får arbetskraft som likt tillfälliga byggjobbare bor i husvagnsläger.
- Nej, så får det inte bli, sade Karl-Axel Waplan.