Den nämnda trion inflyttare bestod av Hanz de Waard från Holland, Steve Miell från Wales och Manuel Paez från Argentina.
Hanz de Waard kom som turist till Jokkmokk. Han blev genast förtjust i naturen och lugnet.
- Allt var annorlunda i Sverige. Från början kändes det också svårt att bygga upp företag. Men tryggheten infann sig med ortsbefolkningen som hjälpt till enormt. Det är tack vare dem som jag idag har företag där jag tillverkar holländsk ost. Dessutom driver jag även en turistanläggning i Skabram, berättade Hanz för de omkring 500 personer som kommit till stora salen i Kulturens hus i Luleå.
Aldrig utan jobb
- Det var kärleken som förde mig till Luleå en majdag 1980. Jag hade träffat en tjej från Luleå på Kanarieöarna. Så det var bara att åka och hälsa på henne. Jag har haft tur här i länet. Har aldrig varit arbetslös. Även om jag fått blankt nej till att låna pengar äger jag i dag två restauranger. Det går inte att sälja katt i stället för hare, menade Manuel Paez,
Älskar råvarorna
Även Steve Miell har hamnat i restaurangbranschen.
- Jag älskar råvarorna här uppe. Om dem och producenterna ska jag också göra en matserie för tv. I dag är jag väl mest känd i Luleå för min lilla restaurang i Lövskärs hamn. Till påsk räknar jag även med att öppna både hotell och restaurang i Skåne. Så det blir till att pendla emellan, berättade Steve Miell.
Vill bryta flyttrenden
Syftet med landstingets kraftsamling är att bryta trenden med ungdomar som flyr länet. Under mötet fick vi veta att det är dubbelt så många tjejer som grabbar som flyttar från Jokkmokk. Överkalix och Pajala är andra kommuner som drabbas hårt av flyttvågen. Men som nämnts flyttar det folk även till länet. Och då är de tre stora attraktionskrafterna kärlek, utbildning och jobb.
Kultur i form av sång och musik fanns även med i programmet. En av de medverkande var gitarristen Filip Lundgren, som bland annat sjöng En septembernatt.
- Jag kommer från Piteå. Och en sak ska ni veta; jag kommer inte att flytta från länet, hälsade Filip Lundgren.
En enorm hastighet
Årets kvinnliga ekonom 2010 Saana Azzam, i dag 23 år, Stockholm fanns också på plats som föreläsare. Hon har rötter i Libanan, har redan bott i fem länder och talar fyra språk. Hon berättade om sin brokiga historia bland annat som basketspelare. Hon nämnde speciellt tre teman som betyder mycket för henne:
- 1. Integration, 2. Jämställdhet och 3. Ungdomars karriär.
Bland alla talare kan Stefan Hyttfors nämnas. Han är i dag affärsutvecklare och internetexpert och har en bakgrund som journalist, entreprenör och pr-konsult. Han gjorde entré i shorts och sandaler.
- Vi lever i en tid med en enorm förändringshastighet. Aldrig tidigare har det gått så snabbt som idag. Och den nya tekniken tar oss till helt nya saker, berättade Stefan Hyttfors.
Här sätter vi stopp i uppräkningen av alla 15 talare under kraftsamlingen.