Det är MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som har tagit fram uppgifter på hur många äldre som behövt sjukhusvård till följd av att de ramlat och skadat sig. Förra året vårdades 48.148 personer över 65 år på sjukhus i Sverige på grund av fallolyckor. I Norrbotten var det 559 män och 975 kvinnor som hamnade på sjukhus sedan de fallit.
MSB har också undersökt hur fallolyckorna har utvecklats över tid och jämfört antalet skadade under 1999-2001 med 2010-2012. Fallolyckorna bland männen i Sverige har ökat med 31,5 procent och bland kvinnorna med 8,4 procent. Under samma period har fallolyckorna bland män i Norrbotten ökat med 27,5 procent och ökat med 12,7 procent för kvinnor i Norrbotten.
Kraftig ökning i Luleå
Det finns dock stora skillnader mellan länets kommuner; i Arvidsjaur, Arjeplog, Jokkmokk, Övertorneå, Pajala och Kiruna har fallolyckorna minskat under den undersökta perioden. I Luleå har det skett en kraftig ökning av fallolyckorna under samma period, +75,7 procent för männen och +40,3 procent för kvinnorna.
Kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska tror att ökningen beror på att det skett fler fallolyckor i hemmen. Den statistik som hon har tillgänglig över kommunens äldreboenden visar att antalet höftledsfrakturer har minskat.
– 2012 hade vi 16 patienter som fick en höftledsfraktur som vårdades på sjukhus. Det har minskat ganska drastiskt de senaste åren. 2008 när jag började hade vi över 40 höftledsfrakturer på ett år, säger Ulla Olsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska.
Fler bor kvar hemma
Under 2012 vårdades 129 äldre män och 257 äldre kvinnor minst ett dygn på sjukhus till följd av fallolyckor, enligt MSB:s uppgifter för Luleå. Ulla Olsson tror att den kraftiga ökningen beror på att äldre människor bor kvar hemma i högre utsträckning än man gjorde förr.
– Besöker man en äldre människa så möts man ofta av mycket möbler och mattor. Man har inte planerat för att minimera risken för fall, säger Ulla Olsson.
Bland det första man gör när någon flyttar in på ett äldreboende är att gå snubbelrond berättar hon.
– Vi försöker på ett fint sätt ge tips hur man kan förändra så att det inte är så lätt att snubbla på något, säger Ulla Olsson.
Man ser också över vilka läkemedel som personen får. Vissa läkemedel kan ge yrsel.