Kraftig kyla och väderomslag har skadat hundratals hus

Den kraftiga kylan de senaste veckorna, kombinerad med det plötsliga väderomslaget, har ställt till stora problem i både villor och flerfamiljshus. VVS-montörerna har haft fullt upp och hos Länsförsäkringar har man fått in hundratals anmälningar om frysskador.

VVS-montörer Morteza Jafari och Daniel Rönnbäck har fått åka ut till ett flerfamiljshus där det har blivit en skada på värmeagregatet.

VVS-montörer Morteza Jafari och Daniel Rönnbäck har fått åka ut till ett flerfamiljshus där det har blivit en skada på värmeagregatet.

Foto: Ulrika Vallgårda

Luleå2024-01-17 17:49

– Det har varit mycket jobb på grund av att vatten frusit, berättar Morteza Jafari som jobbar som VVS-montör i Luleå.

På onsdagseftermiddagen fick de åka ut till ett flerfamiljshus där värmebatteriet till ventilationen gick sönder i kylan så att vattnet sprutade och de boende fick in kalluft i lägenheterna.

undefined
Daniel Rönnbäck trivs med jobbet som VVS-montör.

– Det är vanligt att det är så här på vintern. När det är runt 20 minusgrader börjar problemen och vid 30, 40 grader blir det ännu mer, konstaterar kollegan Daniel Rönnbäck.

undefined
Daniel Rönnbäck och Morteza Jafari är VVS-montörer och berättar att det alltid brukar uppstå problem i fastigheter och villor vid temperaturer från ungefär 15, 20 minusgrader och neråt.

Linus Grönlund arbetar som serviceledare på VVS-sidan på Bravida i Luleå.

– Vi har ett tiotal killar som far ut på sådana här fall, men när det var som kallast hade vi lätt kunnat vara 30, 40, så det har varit väldigt körigt. När man inte har någon att skicka ut får man försöka ge lite tips och tricks på telefonen istället, säger han.

De har till och med behövt tacka nej till en del kunder som de inte har hunnit med.

Majoriteten av utryckningar har handlat om frusna vattenledningar.

– Först får man telefonsamtal om att folk inte har något vatten i kranarna och man får försöka tina upp det så att de får vatten igen. Men sedan när den här extremkylan släpper och ispropparna tinar, det är då som det kan hända lite mer otäcka grejer i fall rören har frusit sönder och exploderat. 

undefined
Den senaste tiden har de haft fullt upp på firman berättar Linus Grönlund, serviceledare på VVS-sidan.

Vad kan man göra för att förebygga problem?
– Om man bor i ett hus och vet med sig att det finns något ställe där det drar kallt eller är oisolerat kan man ju försöka sätta dit en liten värmefläkt eller något extra element, tipsar Linus Grönlund.

Blir det neråt 35 grader och man bor i ett äldre hus som är dåligt isolerat är hans råd att ha kranarna öppna så att det alltid rinner igenom lite vatten.

– Folk kanske tänker att då får de en jättehög vattenräkning. Men om man ställer den mot att ett rör fryser sönder och du får vattenskada så är den kostnaden ganska liten, säger Linus Grönlund.

undefined
Kylan ställer till problem både i villor och flerfamiljshus.

Att tilläggsisolera rören kan vara en bra idé eller att dra en värmekabel där vattenledningen går in i huset.

Det är inte bara ledningarna för kranvattnet som kan frysa utan även rören i ett vattenburet värmesystem.

– Har du ett rum som är oisolerat, det blir jättekallt och det är dålig cirkulation i rören så kan de också frysa. Det kan ju också gå en säkring så att pumpen eller växlaren stannar och då stannar hela värmesystemet. Har du då något ställe i huset där det drar kallt kan det gå fort, varnar han.

undefined
Linus Grönlund berätar att de största problemen brukar komma när det smälter igen efter en kallperiod.

Även hos Länsförsäkringar i Norrbotten har telefonerna gått varma berättar skadechefen John Rosendahl.

– Det är 100-tals frysskador som har anmälts. Fem gånger mer än normalt. De som jobbar med byggskador hos oss har haft rejält mycket att göra.

Det kulminerade förra måndagen när temperaturen steg från 35, 40 grader kallt till plus sex grader.

– Då tinade ispropparna och det uppdagades en hel del läckage.

Husen har blivit utsatta för belastningar som inte tillhör vanligheterna konstaterar han.

– Att det är 40 grader kallt gör att kölden verkligen trycker in i byggnaden och alla eventuella svagheter och defekter exponeras ordentligt.

undefined
Morteza Jafari och Daniel Rönnbäck ser till att åtgärda problemet med värmeaggregatet.

Något annat som har skjutit i höjden är skador på utrustning för husens drift – ventilationsaggregat, luftvärmepumpar och varmvattenberedare. 

Hur stora totalkostnader det handlar om kommer man på försäkringsbolaget att summera först efteråt. Nu har de annat att göra.

undefined
John Rosendahl är skadechef på Länsförsäkringar Norrbotten som har fått in 100-tals anmälningar om frysskador på hus och fastigheter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!