Kräftfisket drar i gång i Råneå

I dag är det premiär för kräftfisket i Råneå. Vad kanske inte många vet eller tänker på är att de flodkräftor som man i kväll landar har sitt upphov i en inplantering för dryga 50 år sedan. Det var dåvarande fiskerikonsulenterna Erik Mattson och Karl Bådo Johansson som i en byteshandel med finnarna fick 10.000 kräftor för utsättning i olika vattendrag i Norrbotten.

LULEÅ2004-08-12 06:30
? Vi bytte till oss kräftorna mot att finnarna fick laxrom, säger Johansson och berättar att denna första inplantering som initierades av Hushållningssällskapet, ägde rum 1952.<br> ? Den bästa placeringen, alltså det ultimata fiskevattnet, visade sig vara råneälven, säger Karl-Bådo Johansson som berättar att kräftorna utvecklade sig väl.<br> ? Råneå byamän, alltså ägare av vattnet, tog sen över det hela och efter ungefär tio år så startade kräftfisket med kort.<br>Ytterligare en utsättning av kräftor gjordes en bit in på 1970-talet och då i Keräsjoki, Alterån-Alterälven och vissa sjöar men det blev mindre lyckats enligt Johansson. I dag är det Råneälven som står kvar som den bästa miljön.<br>Fisket i Råneå tog i starten sig närmast spektakulära uttryck. Vid försäljningsstället av fiskekort i byn låg köande kortköpare i sovsäck natten före försäljningsdagen. Man ville försäkra sig om att få ett kort för premiärdagen, som alltid är en torsdag. Fiske är möjligt under tre dagar.<br>Undertecknad , som är född i Råneå minns att jag en gång köade så länge för ett kort att en inköpt gräddtårta i den väntande bilen blev oätlig.<br>I dag är det lugnare takter, inga köer men fortfarande ett stort intresse. Men nere vid älven är sig synen alltid lik. När skymningen faller brinner lägereldarna efter älvens kanter. Aldrig har väl den annars så stilla floden sett så mycket flytetyg och dagen efter fisket så mumsar måsarna på fiskeagnet som blivit kvar. Fisket har blivit en institution, för många ett måste, en värdig avslutning på sommaren.<br>Tillgången då? Ja somliga får lite och smått men andra får många och bra storlekar. Det gäller att hitta ställena, säger de som är inbitna fiskare. Och om man inte fiskar själv så kan man ändå njuta av råneälvens kräftor om man är stadd i kassa. En liten exklusiv del säljs nämligen via Guldfisken i Luleå.<br> ? Jodå, och det brukar vara fina kräftor säger Guldfiskens ägare Kent Karlsson som väntar leverans även denna premiär. Några stora mängder handlar det dock inte om .<br> ? Totalt brukar vi få in runt tiotalet kilo svenska kräftor. Priset blir ju förstås högt och det gör ju att efterfrågan inte är jättestor, sen vill ju de flesta som fiskar äta upp kräftorna själva. Vi tar 495 kronor kilot, berättar Kent Karlsson som i butiken även säljer spanska och kaukasiska handplockade färska kräftor samt havskräftor.<br>Färska kräftor säljes även i livsmedelsaffärerna. Anders Rutström på Kvantum har färska för 129 kronor kilot. Sen finns det kräftor frysta i prisklasserna från 39 ? 109 kronor kilot. De billiga säljer förstås bra, och året runt för den delen så premiär i ordets rätta bemärkelse stämmer inte i dag.<br>Och är man riktigt sugen på att inte bara äta utan också få en underhållande information om kräftan kärleksliv och annat kul. Ja då kanske man ska boka en dag hos prästholmsbon Leif Lindgren som har en odling och konferenscenter i Södra Prästholm.<br> ? Jag startade 2002 och har fem dammar där allt mellan 5.000- 150.000 kräftor finns. Jag upplever att det finns ett stort intresse att komma och titta hur det går till att fiska och hur kräftan lever. Sen bjuder jag ju lite trevligheter runt omkring säger Lindgren som även brukar deltaga i kräftfisket i älven.<br> ? Jag upplever nog att kräftorna blivit lite mindre i storleken i älven Via en kontakt söderut har jag lärt känna en en professor på just flodkräftor Hans Ackefors. Denne berättar att söderöver är det nu ett problem med att man visserligen får mycket kräftor men att de av okänd anledning inte växer till sig som de ska. Man har funderat över genetiska förändringar eller att kräftorna inte hittar nog med mat, säger Leif Lindgren.<br>Enligt Lindgren har man nu också söderöver ställt ned storlekskraven vid fiske.<br> ? Man får nu ta upp kräftor som bara är sex centimeter, de duger ju knappt att peta tänderna med! Men restauranger köper in dem för att koka till såsfonder, soppor och annat.<br> I Råneå är dock fiskegeneralen byaålderman, Ove Lundberg inte orolig varken för tillgång eller storlekar.<br> ? Nej det ser fint ut, vi har provfiskat och allt verkar ok, de 300 korten har sålts snabbt och runt 18.000 kräftor togs upp i fjol, ett snitt på 60 kräftor per fiskare. Somliga får mycket, andra mindre. Men dykare som sett hur bottnarna ser ut i älven har rapporterat att det kryllar av kräftor, säger Lundberg. Han berättar också att det höga vattenflödet sjunkit drastiskt, så nu är nivån bra vilket kan borga för bra fångster.<br>Som tidigare är minsta tillåtna storlek på upptagen och behållen kräfta tio centimeter. Men det är väl helst de kräftor som är några storlekar större som lockar finsmakaren, tror Ove Lundberg.<br><br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om