Köttet inte kallt nog

Glöm bäst före-datumet på maten, åtminstone om det är en kylvara.
Trots en rekordvarm rötmånad gör länets kommuner få livsmedelskontroller. Miljökontoret i Luleå har inte kollat en enda kyldisk.
Men Kuriren fick låna en inspektörs utrustning och gjorde en egen kontroll.
Ingen butik höll måttet.

LULEÅ2003-07-18 06:30
Illamående i Värmen?<br>Det kan vara maten.<br>Rötmånaden är här och risken för matförgiftningsbakterier och dålig hållbarhet på maten är stor.<br>Men trots att Livsmedelsverket länge misstänkt omfattande slarv med kylvaror sommartid, har de flesta kommuner inte tagit problemet på allvar. Antalet livsmedelskontroller har nästan halverats de senaste tio åren. I Luleå görs inga kontroller alls av kylarna.<br> ? Det borde nog göras under sommaren. Men vi gör generellt inga stickprover, tillstår miljöinspektören Maria Enkvist på Luleå kommun.<br>Varför inte?<br> ? Det är en prioriteringsfråga. Vi har kontrollerat mjukglass i stället, säger hon.<br>Dessutom råder semestertider och inspektörernas kassa är knapp. Men, efter viss övertalning samt utbildning i mätteknik, fick Kuriren låna miljökontorets mätverktyg för att göra en egen granskning. <br>Tinande torsk<br>Inspektionen gjordes av fyra butiker, från fyra stora matkedjor, runt om i Luleå. Liknande varor har kontrollerats på alla ställen. Livsmedelsverkets riktmärken är:<br> ? Minst 18 minusgrader i frysen.<br> ? Högst åtta plusgrader i mejerikylen.<br> ? Absolut inte högre än fyra plusgrader hos köttfärsen.<br> ? Och lita inte på butikernas egna termometrar.<br>Kurirens kontroll blev en resa mellan mjukt smör, tinande torsk och kokande kylaggregat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om