Kostsamt krosseri
Vandalernas härjningar i Luleå slår alla rekord. Gatlyktor för hundratusentals kronor krossas gång på gång. Därtill skruvas stolpluckor, som skyddar elektroniken, bort. - Det är direkt dödande för ett barn att sticka in fingrarna där, säger Anders Hansson, Vattenfall.
Vattenfall service nord sköter om kommunens belysningsnät och arbetsledaren Anders Hansson säger att det inte finns någon hejd på skadegörelsen.
- Det är så otroligt mycket och så otroligt tråkigt. Knappt hinner vi byta belysningen så är den sönderslagen igen. Ibland tar det bara några veckor så måste vi tillbaka till samma plats, säger han och berättar om en gång- och cykelbana på Björkskatan som de fick återvända till efter tre veckor. Då hade 41 kupor och tolv armaturer samt tre armaturer i en gång- och cykeltunnel vandaliserats.
- När gatlyktorna krossas så kastar de ofta kantstenar, de ligger kvar på marken. Det pågår även mycket nedklottring, kuporna sprejas med färg och det går inte att slipa bort, säger Anders Hansson.
Luckor kastas bort
Vandalerna nöjer sig inte bara med att förstöra belysningen, utan ger sig även på stolpluckorna som skyddar elektroniken. Dessa skruvas upp och kastas bort.
- Vi är livrädda för det här. För ett barn är det direkt dödande att sticka in fingrarna då det är frågan om 380 volt 50 ampere, säger Anders Hansson och tillägger att både på Hertsön och Björkskatan letar de ibland enbart efter stolpar utan luckor.
Att återställa skadegörelsen tar tid. Anders Hansson säger att de håller på att drunkna i jobb, men de tänker inte ge efter för vandalerna. Det är inte bara några få bostadsområden som drabbas, utan förstörelsen äger rum i hela Luleå.
- På grund av den otroliga skadegörelsen så är det annat som blir lidande. Nya gång- och cykelvägar förblir mörklagda, vi har inte ekonomi för att rätta upp skum belysning, när allmänheten ringer in om mörka platser så dröjer det länge innan vi hinner dit, säger han.
Kommunen vill spara
Kommuns gatuchef, Göran Gabrielsson är bekymrad. Särskilt då energipriset gått upp och kommunen försöker spara pengar, bland annat genom att byta ut lamporna och sänka wattantalet.
- Det minskar vår elförbrukning oerhört. Vi byter på ungefär varannan gatlykta, så det lyser lika bra, säger han.
Han säger också att kommunen inte har råd att laga allt som slås sönder. Det kommer bland annat att märkas i höst då det blir mörkt. Gång- och cykeltunnlar prioriteras dock.
Skadegörelsen måste få ett slut. Göran Gabrielsson ser ett samband med det ökade klottret och sätter sitt hopp till den handlingsplan som kommunen antagit för detta.
- Jag tror att den här vandaliseringen motverkas i samband med att man jobbar mot klottret, säger han.
Därtill har kommunen tillsammans med Vattenfall utvecklas en ny armatur som ska hålla bättre.
Vandaliseringen av gatlyktorna ska polisanmälas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!