Kostsam välgörenhet

Röda korsets secondhandmarknad Kupan i Luleå går strålande. Men liksom andra Kupor och Myror i landet så har man ett problem. Det blir oerhört mycket sopor och det kostar att slänga!

LULEÅ2005-11-17 06:30
? Vi betalar 7.500 kronor i månaden för att bli av med soporna. Vi skulle gärna se att den summan minskade, säger Janerik Edlund. <BR>Runt om i landet vittnar mottagare av begagnat om att kvalitén på det skänkta blir sämre och sämre. Riktigt den bilden har inte Kupan i Luleå.<BR> ? Nej det kanske inte blir sämre, men vi måste ändå kassera en hel del, runt 1.000 kilo i veckan, berättar Janerik och medarbetaren Hans Gustavsson som just lastat en släpvagn och Kupans buss full med sådant som inte gått att sälja i butiken eller skicka till Röda korsets Katastroflager i Halmstad.<BR><BR><STRONG>Helt och rent</STRONG><BR> ? Helt och rent är det vi efterfrågar. Lappade kläder eller otvättat, eller där exempelvis det saknas knappar det kasseras direkt. Det finns förstås undantag. I veckan fick vi in en mycket fin herrmockapäls där tre knappar saknades. Den satte vi förstås ett pris på, förklarar Edlund.<BR>Röda korsets Luleåkrets skickar varje år, på huvudkontorets bekostnad, sju järnvägsvagnar, eller 80.000 kilo kläder. Att sända en järnvägsvagn med cirka 900 säckar, kostar nära 11.000 kronor.<BR> ? Just nu utreds om vi på kret-sarna i framtiden ska få stå själva för den kostnaden, säger Janerik Edlund.<BR>Att folk skänker rejäla, rena och hela kläder är bra säger han, även om Katastroflagret nu signalerar om att lagret är fullt och att sändningskvoterna kommer att behöva minskas från kretsarna.<BR> ? Något som skulle göra att vi då får slänga ännu mera, säger Janerik Edlund lätt bekymrat.<BR>Samtidigt vill han betona den fina gesten och goda viljan hos dem som ger med gott hjärta, och fina plagg ger ju förstås bra klirr i kassan.<BR> ? Vi har som mål att samla mera pengar för att köpa kläder och annat som behövs på plats direkt ute i världen. Det gör att man sparar in dyra transportkostnader och gynnar ländernas egen produktion, säger Edlund.<BR>Möbler, kläder, skor, prylar. På Kupan går försäljningen jättebra. Nyss flyttade man in i fina stora lokaler i södra hamnen.<BR> ? Vår försäljning sen vi kom hit har ökat med 30 procent, säger Edlund nöjd och berättar att en ungefärlig omsättning i veckan ligger på runt 75.000 kronor. För helåret uppemot fyra miljoner.<BR>Trots sopproblemet vill inte Janerik Edlund sätta någon specifik nivå på de plagg man kan ta emot.<BR> ? Nej men helt och rent är utgångsläget. Vi lagar och tvättar inte här. Är det trasigt går det direkt i soporna.<BR>Hur de som skänker agerar är också mycket olika enligt en av Kupans anställda.<BR> ? Vissa är mycket bra. De kommer hit med ett släp och ber oss att komma ut och ta det vi vill ha. Resten kör den som skänker grejorna bort för att inte vi ska få sopkostnader. Sen finns det de som ringer och vill att vi ska komma och hämta sånt man vill bli av med och det gör vi ju men inte skräp, förklarar Kupan-medarbetaren som menar att verksamheten inte ska nyttjas som sophämtning.
FAKTA / Fakta Kuporna
 Det finns 311 Kupor i Sverige<BR> 1.200 ton skickas som bistånd varje år<BR> 1.000 ton hanteras som sopor<BR> 400 ton kläder säljs<BR> Kuporna omsätter totalt 122 miljoner kronor, vilket utgör 15 procent av Röda korsets totala omsättning inklusive insamlingar.<BR> Lagerhållning av klädsäckar för Röda korsets Luleåkrets kostar årligen 40.000 kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om