Det är länsbiblioteken i Östergötland och i Örebro län, som valt att säga upp avtalet med leverantören Elib.
I Norrbotten har frågan varit uppe till diskussion på ledningsnivå.
- Vi är kritiska till Elibs betalningsmodell, men än är det inte aktuellt för närvarande att vi ska säga upp vårt avtal, säger länsbibliotekschef Birgitta Markusson.
Kostnaderna stiger
Att läsa litteratur via läsplattor eller mobiltelefoner är en förhållandevis ny företeelse. Det har bara gått nio år sedan den allra första e-boken lånades ut i Norrbotten.
Under det tre senaste åren har utlåningen vuxit markant. Under 2013 låg ökningen på 33 procent i Norrbotten till totalt 46.488 e-bokslån.
Priset har varit detsamma sedan starten. Biblioteken köper e-böckerna och betalar sedan 20 kronor per utlåning.
Den nuvarande prissättningen i kombination med en ökad utlåning har fört med sig att biblioteken haft svårt att kontrollera kostnaderna för e-lånen. Bland annat har biblioteken i storstadsregionerna för att hålla sina budgetar valt att periodvis stoppa samtliga lån.
– Så långt har vi inte behövt gå i Norrbotten, men i höstas tvingades vi att omfördela våra resurser, förklarar länsbibliotekschef Birgitta Markusson.
E-bok här för att stanna
Ann-Catrine Westerberg är biträdande bibliotekschef i Luleå. Sedan inköpet av en läsplatta tillhör hon dem som brukar låna e-böcker.
– Det är inte förvånande att utlåningen av e-böcker ökar så kraftigt. Jag tror att e-boken har kommit för att stanna. Den har i mina ögon två stora fördelar, den är lätt att ta med sig på resor och texten går att förstora.
Det finns i dag en oro bland Sveriges bibliotek att kostnaderna för utlåningen av e-böcker ska skena iväg.
– Det är lite märkligt om biblioteken ska bära upp e-boksproduktionen i Sverige. Förlagen har haft möjlighet att utveckla sin produktion tack vare biblioteken. Det måste finnas fler aktörer som kan gå in för det är inte hållbart att de små folkbiblioteken ska bära hela kostnaden, säger länsbibliotekschef Birgitta Markusson.