Höjda priser på el, drivmedel och livsmedel har haft stor påverkan på flera hushålls ekonomi och de tuffa tiderna väntas fortsätta även i år. En familj bosatt i Luleå kan räkna med en utgiftsökning på tio procent under 2023, skriver SEB i ett pressmeddelande.
Flera hjälporganisationer i Norrbotten upplever ett ökat tryck – under den senaste tiden säger de att allt fler vänder sig till dem för hjälp.
– Det har eskalerat det senaste året, alltså i början av 2022 och sen har det bara blivit mer och mer. Förut var det mer att personer behövde hjälp med lite kläder eller med någon matpåse. Men nu är det väldigt många som behöver hjälp för att ens kunna äta någonting, säger Matilda Gustafsson Larsen, grundare av Hjälpande änglar Älvsbyn.
För vissa berättar hon att det gått så långt att de tvingats börja sälja sig själva.
– Många tjejer har skrivit till oss att de har fått börja sälja sig själva, börjat sälja bilder på sina kroppar för att kunna servera mat på bordet eller för att kunna betala till en hyra, eller övriga räkningar som elräkningar och så där. Jag tycker det är jätteledsamt.
Även Anna Karlsson, grundare av Vildakidz, ser ett ökat behov.
– Vi ser en jättestor skillnad. Det började redan innan jul i november, då såg vi en jättestor ökning av de som behöver mat. Vi har alltid kostnadsfria aktiviteter men vi delar även ut mat och matsvinn när vi ser att behovet finns. Alla priser har ju ökat men bidragen hinner inte med, säger hon.
Vildakidz huvudgrej är att erbjuda kostnadsfria aktiviteter – något de klarar trots det ökade behovet.
– Men vi kan inte alltid hjälpa alla som behöver mat. Vi kanske kan hjälpa dem någon gång per kvartal, men inte varje vecka. Vi kan aldrig försörja någon, det är inte våran uppgift. Vi ska hålla oss till aktiviteter. Men däremot ser vi till att de får mat på många aktiviteter.
Johan Öqvist, verksamhetsledare på Hela människan i Boden, bekräftar bilden – han säger att de inte har nog resurser att hjälpa alla.
– Vi har inte resurser att säga ja varje gång, men i går öppnade vi för första gången efter julhelgen vår hjälpbutik och då har vi massor av varma kläder och mat. Vanliga dödliga, som lever i det vanliga samhället, inser inte hur stor nöden är i huset intill, säger han.
Hos socialtjänsten i Luleå har däremot andelen hushåll med försörjningsstöd minskat under 2022 – en minskning med 121 hushåll, varav 47 av dem var barnfamiljer.
– Det är den största minskningen på andelen hushåll med försörjningsstöd sen 2020, säger Marie Öhman, enhetschef på försörjningsenheten, Socialtjänsten Luleå.
Den främsta orsaken till minskningen säger hon beror på att flera gick till någon form av egen försörjning.
Samtidigt säger Öhman att de självklart känner till att situationen för de privata hushållens ekonomi har blivit mer ansträngd till följd av den ekonomiska situationen.
– I slutet på året har vi fått signaler att kostnaderna för de hushåll som ligger här hos oss på försörjningsstöd har ökat något på grund av bland annat högre kostnader för el och de kostnader som vi godkänner enligt den norm som vi jobbar med.
Socialtjänsten i Luleå följer riksnormen för försörjningsstöd. Riksnormen har nu räknats upp med 8,6 procent jämfört med 2022.