Kostnader för kontroller ska minskas

Livsmedelskontrollerna ska bli bättre och enklare. Det anser regeringen, som gett Livsmedelsverket i uppdrag att minska kostnaderna för livsmedelföretagarnas kontroller.

Bergnäsets bageri, Roland Niska

Bergnäsets bageri, Roland Niska

Foto:

LULEÅ2008-07-18 06:00
År 2010 ska företagens administrativa kostnader ha minskat med 25 procent.- De skulle gå att minska till hälften, säger Roland Niska som äger Bergnäsets bageri i Luleå.I dag finns över 50.000 livsmedelsanläggningar i Sverige, som alla kontrolleras regelbundet. Livsmedelsverket, länsstyrelserna och kommunerna har delat ansvar för livsmedelskontrollen.Många livsmedelsföretag är anslutna till olika kvalitetssäkringssystem, som regeringen nu tycker borde nyttjas bättre. Livsmedelsverket får därför i uppdrag att se över dessa.- För mig är det viktigast med säker mat. För att uppnå detta är kontroll en central del, men jag är säker på att kontrollerna kan bli smidigare och enklare för den enskilde företagaren, utan att vi tummar på säkerheten, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson i ett pressuttalande.Minska dubbelarbete
Enligt Eskil Erlandsson är det därför viktigt att utreda om det går att dra nytta av de kvalitetssäkringssystem som företagen är anslutna till.Uppdraget som Livsmedelsverket fått innebär bland annat att man ska utreda möjligheten till att låta en aktör genomföra kontroller i flera syften. Detta för att minska antalet kontrollbesök och därmed minska företagens totala kostnader.- Regeringen har satt upp som mål att minska företagens administrativa börda med 25 procent fram till 2010. Ett sätt att nå dit är att bli bättre på att minska dubbelarbete, både med blanketter och kontroll, menar Eskil Erlandsson.Roland Niska som driver Bergnäsets bageri är positiv till att Livsmedelsverkets uppdrag.Han berättar att de årliga kontroller som kommunen gör kostar runt 8.000 kronor för hans bageri. Utöver detta tillkommer kostnader på 10.000-12.000 kronor för de hygienkontroller som en entreprenörsfirma gör. Dessutom kontrolleras kyl- och frysanordningarna två gånger per år.35.000 kronor årligen
Totalt handlar det om kontrollkostnader på uppemot 35.000 kronor årligen för Bergnäsets bageri.- Egentligen kan man inte säga att det är dyrt för företagen, utan att det blir dyrt för kunderna, säger Roland Niska.Han menar att det i slutänden blir kunderna som drabbas av de höga kontrollkostnaderna, då bageriet tvingas höja priset på bröd.- Minskar kostnaderna behöver vi inte höja våra priser, så enkelt är det.Onödiga kostnader
Roland Niska poängterar att det visserligen är bra att man kontrollerar hygienen. Däremot tycker han att allt onödigt extra- och dubbelarbete är problematiskt eftersom det inte gynnar någon, förutom kontrollanterna som får sin lön.- Så länge det inte hjälper kunden är det onödiga kostnader. Och det här hjälper inte kunden, det hjälper ingen.Robert Niska menar att det i dag är mycket dubbelarbete, som skulle kunna slås ihop. Han tror absolut att kostnaderna går att minska med 25 procent till år 2010, vilket regeringen har som mål.Privata entreprenörer
- Det skulle inte vara några problem. Det är bara att låta en göra allt jobb i stället, att exempelvis privata entreprenörer tar över det kommunen kontrollerar. Kostnaderna skulle till och med kunna gå ner till hälften, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om